Denník N

Kaliňák rozpráva o inceste Rómov, no jeho podriadení nezistili takmer žiadny

Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto - TASR
Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto – TASR

Slovenské úrady odmietajú, že by rómske deti cielene umiestňovali do špeciálnych škôl. Argumentujú častým incestom v rómskej populácii. Policajti však za posledné roky zistili len pár prípadov súloží medzi príbuznými.

„Bolo jasne naznačené, že potenciál genetických zmien je omnoho vyšší, a jednoducho nemôžeme za politickú korektnosť schovávať pravdu. To by sme sa dostali do naozaj veľmi pokryteckej schémy, keby sme neriešili problém. Keď ho nepomenujete, neviete ho riešiť.“

Takto v stredu po rokovaní vlády hájil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) odpoveď slovenských úradov, ktoré Európskej komisii napísali, že rómske deti končia častejšie v špeciálnych školách aj pre to, lebo v osadách dochádza častejšie k incestu.

Argument bol súčasťou korešpondencie medzi Slovenskom a Európskou komisiou, ktorá proti Slovensku vedie konanie pre podozrenie z diskriminácie Rómov v prístupe ku vzdelaniu. Nepáči sa jej vysoké percento rómskych detí, ktoré končia na špeciálnych školách a nie sú zaradené do hlavného vzdelávacieho prúdu.

Eurokomisárka: A trestáte to?

Vyšetrovanie Slovenska spadá pod úrad eurokomisárky pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázky rovnosti pohlaví – Věry Jourovej. Pre Denník N hovorí, že komisia volá po správnej diagnostike, ktorá určí, či dieťa naozaj patrí do špeciálnej školy, alebo nie.

Kaliňákove slová o častom inceste Rómov zachytila. „Chcela by som podotknúť, že na Slovensku je incest trestný, a pokiaľ viem, je tam sadzba dva roky,“ hovorí. „Ak slovenské úrady konštatujú, že je incest vo vylúčených komunitách častý, teda že o tom vedia, tak by som sa pýtala, či proti tomu aj konajú. Ide predsa o trestný čin.“

Slovenské úrady sa pri svojej odpovedi opierali o tridsať rokov starú štúdiu, ktorá neskúmala celú rómsku populáciu, ale len veľmi úzku komunitu olašských Rómov v Nitrianskom okrese. Tam väčší počet incestov v roku 1987 zaznamenali.

Jourová však hovorí, že by bola zvedavá na aktuálne štatistiky. Keďže incest je trestný čin, mala by mať polícia prehľad o tom, ako často k nemu dochádza.

Sedem prípadov ročne

Policajti takéto štatistiky naozaj majú. Trestný zákon hovorí, že „kto vykoná súlož s príbuzným v priamom rade alebo so súrodencom, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky“.

Počet zistených prípadov incestu 

2014: 7 (objasnené 4),

2013: 6 (objasnené 4),

2012: 7 (objasnených 6).

zdroj: web Ministerstva vnútra SR 

 

Podľa štatistiky kriminality za rok 2014 zistila polícia na celom Slovensku, čiže medzi celou populáciou Slovenska, celkovo sedem prípadov. Rok predtým to bolo šesť, v roku 2012 opäť sedem.

Rezort vnútra neodpovedal na otázku Denníka N, z čoho minister Kaliňák vychádzal, keď jeho vlastní podriadení evidujú len niekoľko prípadov incestu ročne. Tak ako ostatné ministerstvá, pre zákaz Roberta Fica s denníkom nekomunikuje.

Vyšetrovanie Slovenska zo strany Európskej komisie sa začalo na jeseň minulého roka. Mnohé deti z rómskych osád na Slovensku automaticky končia na špeciálnych školách napriek tomu, že nemajú žiadne mentálne postihnutie. Ombudsmanka Jana Dubovcová vo svojej správe v roku 2013 uviedla, že až 88 percent všetkých žiakov špeciálnych škôl tvoria Rómovia.

Komisia v tejto chvíli čaká na oficiálnu odpoveď Slovenska. Ak Brusel nebude spokojný s vysvetlením našich orgánov, môže Slovensko zažalovať na Európskom súdnom dvore.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie