Denník N

7 dobrých správ: Dáni oslobodia zvieratá z cirkusu. Posledné slony sa vláda rozhodla odkúpiť

Illusztrációs felvétel. Fotó – Facebook/Cirkus Arena
Illusztrációs felvétel. Fotó – Facebook/Cirkus Arena

Francúzi dali stopku pesticídom, v Košíc a okolí vysadia státisíce stromov, Česi vynašli nehorľavý oblek a tri Slovenky milým spôsobom pomáhajú ženám s rakovinou prsníka. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Žena zachránila desiatky psov pred hurikánom

Chella Phillipsová, ktorá sa stará o opustené psy, si pred zúriacim hurikánom na bahamskom ostrove Great Abaco ukryla do svojho domu vyše 90 opustených psov. „Mám v dome 97 psov, 79 z nich v spálni. Od včerajšieho večera je to tu naozaj šialené, zvieratá nonstop vykonávajú svoju potrebu, no aspoň sa žiadne neodvážilo vyskočiť mi na posteľ,“ napísala na sociálnej sieti.

„Zabarikádovali sme sa a nikto neostal vonku. Hudba nám hrá na každú stranu a zapla som aj klimatizáciu,“ dodala. Niektoré psy umiestnila do ohrád, keďže ich potrebovala držať ďalej od ostatných.

Po zverejnení statusu s fotografiami na sociálnej sieti jej ľudia začali vzdávať hold a posielať finančné dary na jej fundraisingový účet. Chella sa pôvodne snažila vyzbierať na účet, ktorý má už dlhší čas, peniaze na prevádzku svojho útulku. Po jej dobrom skutku sa suma na ňom zvýšila o 1448 percent.

Všetkých psov, ktorých si nasťahovala k sebe, teraz dokáže vďaka finančnej podpore zaopatriť. Podľa jej slov, keď zverejnila na sociálnej sieti fotku obývačky plnej psov, nečakala, že sa začne tak rýchlo šíriť a strhne tak lavínu štedrosti a súcitu.

2. Francúzi bojujú proti pesticídom

„Potrebujeme chrániť biodiverzitu a zdravie občanov,“ tvrdia zástupcovia miest ako Paríž a Lille na severe Francúzska. V oboch francúzskych mestách už platí zákaz používania pesticídov, okrem nich aj v mestách Nantes na západe, Grenoble na juhovýchode krajiny a v stredofrancúzskom Clermont-Ferrande.

Zákaz sa podľa denníka Le Monde bude týkať najmä zelených plôch. Na pesticídy si v tom prípade musia dať pozor viaceré francúzske podniky vrátane železničnej spoločnosti SNCF, o ktorej je známe, že na likvidáciu buriny pozdĺž tratí a v ich okolí používa vo veľkom glyfosát.

V spoločnom vyhlásení zástupcovia týchto miest vyjadrili podporu tým starostom a primátorom v obciach, kde na miestnej úrovni zakázali používanie pesticídov, čo však narazilo na odpor prefektúr. Tie sa voči rozhodnutiu komunálnych politikov odvolali.

Šéf skupiny poslancov environmentálnej strany Európa Ekológia – Zelení Stéphane Baly upresnil, že spoločný postup primátorov veľkých miest má aj vyvinúť tlak na vládu. Tá chce navrhnúť stanovenie minimálnej vzdialenosti medzi domami a oblasťami s aplikovanými pesticídmi na 5 – 10 metrov v závislosti od plodiny.

 3. Dáni oslobodili slony z cirkusu

Dánska vláda sa rozhodla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie