Denník N

Hlavný problém nie sú funkcie, ale eurokomisári, ktorých sme do nich posadili

Ursula von der Leyenová. Foto - TASR/AP
Ursula von der Leyenová. Foto – TASR/AP

Eurokomisári z vyšehradských krajín pôsobia ako výsmech hodnôt, ktoré by mali v Komisii obhajovať.

S hodnotením významu postov, ktoré získali kandidáti krajín V4 v Európskej komisii, naozaj možno počkať. Už len preto, lebo funkcie a kompetencie eurokomisárov sú často definované veľmi hmlisto, neraz ide len o funkciu pre funkciu. Váha funkcie nakoniec závisí aj od toho, čím a ako ju daný komisár naplní, koľko si vie z agendy Komisie odhryznúť.

Platí to napriek tomu, že väčšina vyšehradských krajín nakoniec skončila s inou a aspoň na začiatok slabšou funkciou, než akú vládne strany danej krajiny svojim voličom sľubovali. Nečudo, že sa teraz vládni politici a ich médiá najmä v Česku a Maďarsku veľmi snažia voličov presvedčiť, aké obrovské víťazstvo dosiahli, aby sa pozabudlo na ich silácke reči v minulosti.

Hlavný problém však nie je, aké významné posty krajiny V4 dostali, ale že tieto posty práve pre tieto krajiny a ich kandidátov pôsobia ako výsmech.

Poľsko dopadlo z V4 najlepšie, eurokomisár pre poľnohospodárstvo je preň určite výhra. Nie je však výhra pre Úniu zveriť túto agendu zástupcovi krajiny, ktorú aj pre nefungujúci systém kontrol roky stíha jeden škandál s vývozom nevyhovujúcich potravín za druhým.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Komentáre

Teraz najčítanejšie