Denník N

Ceny stúpnu najviac o cent, obchodníci by nemali platiť nič. Čo zmení zákon o zálohovaní fliaš?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bez zálohovania by sme sa len veľmi ťažko priblížili k cieľu recyklovať až 90 percent plastových fliaš, tvrdí Martin Haluš, riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky. Inštitút pripravoval analýzu, ktorá tvorila podklad pre novoschválený zákon o zálohovaní plastových fliaš.

Bez zálohovania by sme sa len ťažko priblížili k cieľu recyklovať až 90 percent plastových fliaš, tvrdí MARTIN HALUŠ, riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky. Inštitút pripravoval analýzu, ktorá tvorila podklad na schválený zákon o zálohovaní PET fliaš a plechoviek.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • ako bude fungovať systém zálohovania,
  • prečo budú straty platiť výrobcovia,
  • ako sa budú fľaše zálohovať v malých dedinách,
  • ako sa zmení systém triedenia odpadu.

V prieskume až 86 % respondentov súhlasilo so zálohovaním. To bolo zrejme výrazným argumentom, pre ktorý sa ministerstvo vôbec pustilo do zálohovania. Ako si toto číslo vysvetľuje?

To číslo nás prekvapilo. Robili sme si aj vlastný prieskum, kde odpovedalo cez päťtisíc ľudí a ich podpora bola viac ako 90- percentná, ale bol to prieskum iba cez Facebook. Toto bol však reprezentatívny prieskum, a nepredpokladali sme, že bude mať zálohovanie až takú podporu.

Súvisí to aj s tým, že už dlho u nás funguje zálohovanie pivových fliaš? Podľa vašej štúdie návratnosť pivových fliaš, ktoré podliehajú zálohe, sa pohybuje okolo 98 – 99 percent.

Určite si vďaka tomu ľudia vedia lepšie predstaviť, čo by pre nich zálohovanie znamenalo v praxi. Tradícia zálohovania niektorých pivových fliaš je u nás naozaj dlhoročná. V krátkom období bolo v 90. rokoch zavedené aj zálohovanie plastových fliaš, ale iba tých hrubostenných, ktoré boli opakovane využiteľné. Potom sa od toho upustilo.

Bude toto zálohovanie pivných fliaš pokračovať?

Áno, nový spôsob nijako neovplyvní zálohovanie sklenených fliaš. Zostáva to stále na dobrovoľnom rozhodnutí výrobcu, či sa rozhodne svoje fľaše zálohovať. Ale stúpa počet predaja piva v plechovkách, čiže sklenený obal je dnes relatívne marginálny.

Sme prvá krajina strednej Európy, ktorá sa do zálohovania pustila. Ako je možné, že práve my sme na to nabrali odvahu?

Asi bol náš minister najodvážnejší. V Česku bola k zálohovaniu pomerne silná kampaň a je zaujímavé, že tam to bolo presne opačné ako u nás. V Česku to chceli výrobcovia, Karlovarské minerálne vody si dali vypracovať štúdiu a tlačili na presadenie. Ale nakoniec to odmietol štát.

Od roku 2022 si teda budeme musieť zvyknúť na to, že plastové fľaše už nestláčame a nevyhadzujeme do žltých kontajnerov. Nestlačené ich odnesieme do automatu, ktorý bude v obchode. Na čo si ešte budeme musieť zvyknúť?

Na to, aby ste dostali späť zálohu, fľaša musí byť nepoškodená

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Obchod

Odpad

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie