Denník N

SNS trvá na povinných rekreačných poukazoch aj pre malé firmy, ale s odkladom o rok

Andrej Danko na lyžovačke. Foto – TASR
Andrej Danko na lyžovačke. Foto – TASR

Ak by sa zaviedla povinnosť uhrádzať rekreáciu aj ľuďom v malých podnikoch, nárok by na to získalo okolo 300-tisíc zamestnancov.

Návrh na rekreačné poukazy pre všetkých zamestnancov už strana SNS predložila do parlamentu ako novelu Zákonníka práce. Text počíta s účinnosťou od januára 2021, nie od budúceho roka.

Národniari tvrdia, že je to z ich strany ústretové, keďže zamestnávatelia aj štát budú mať dostatočne dlhý čas na nastavenie svojej ekonomiky a interných predpisov, aby zavedenie rekreačných poukazov bez problémov zvládli.

SNS však zároveň tvrdí, že je pripravená ich navrhnúť pozmeňovacím návrhom aj od januára 2020. Všetko vraj závisí od najbližších rokovaní so zamestnávateľmi, s odborármi a koaličnými partnermi.

Ako fungujú rekreačné poukazy teraz?

  • V súčasnosti musia poukazy dať svojim zamestnancom len firmy, ktoré majú viac ako 49 zamestnancov.
  • Príspevok na rekreáciu poskytujú zamestnávatelia zamestnancom vo výške 55 percent oprávnených nákladov, maximálne 275 eur ročne.
  • Zamestnanec musí vo firme pracovať aspoň 2 roky; nárok sa nevzťahuje na živnostníkov, ktorí majú s firmou zmluvu.
  • Príspevok zamestnávateľa je oslobodený od daní a odvodov.

Novela by zasiahla najmä malé firmy

Hlavným rizikom návrhu SNS rozšíriť povinnosť uhrádzať rekreácie na všetky firmy je zvýšenie nákladov aj pre tie najmenšie podniky, ktoré zamestnávajú čo i len jedného zamestnanca.

Ide o poslanecký návrh, ktorý obišiel riadne pripomienkové konanie. SNS ho chce presadiť bez odborných konzultácií a akýchkoľvek prepočtov.

„Už v prípade pôvodnej novely sme poukazovali na skutočnosť, že o zmenách, ktoré zakladajú niekoľkomiliónové ročné náklady zamestnávateľom, je nevyhnutné s podnikateľskou verejnosťou diskutovať,“ hovorí Petra Satinová, právnička Centra lepšej regulácie, čo je analytický útvar vládnej agentúry Slovak Business Agency.

Centrum dosah novely prepočítalo. Po novom by podľa jeho analýzy muselo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie