Denník N

High 5ive: Poznáte slovenského Morriconeho a nový súboj na našej hudobnej scéne?

Foto - K2 STUDIO/ASFK
Foto – K2 STUDIO/ASFK

Kto sa má vedieť zorientovať v množstve kultúrnej ponuky? My! Tu je náš osobný výber podujatí a vecí, ktoré vás môžu zaujať.

*

Mali dosť spoločného – cit napísať melódie, ktoré dlho doznievajú, obrovskú produktivitu a spoluprácu na mnohých výborných filmoch. Dokonca sa vraj aj osobne stretli a keď si Ennio Morricone vypočul hudbu Svetozára Stračinu, pochválil ho. Na rozdiel od Taliana sa však jeho slovenský kolega nestal svetoznámym skladateľom, dokonca ani doma na Slovensku ho mnohí nepoznajú. Stačí však pripomenúť komédiu Pacho, hybský zbojník alebo pustiť úvodné zvučky seriálov Alžbetin dvor či Povstalecká história a už viete, ako skladal.

Morriconeho diela vychádzajú na soundtrackoch samostatne, vo veľkých nákladoch a jeho diela sa pravidelne hrávajú naživo. K Stračinovi sa len tak ľahko nedostanete. Teraz ho pripomína dokumentárny film, ktorý nakrútil Pavol Barabáš. Montážou archívnych záberov a dobre zvolených rozhovorov urobil zaujímavý portrét, v ktorom znie veľa hudby, zaujímavých myšlienok aj vtipných historiek.

*

Vie sa výborne pýtať, skvele píše, je Poliak a má slabosť pre Čechov. Mariusz Szczygieł po Gottlande svoje čechofilstvo zhmotnil do ďalšej knihy, ktorá vyšla v slovenskom preklade pod názvom Urob si raj.

Výsledok je ako seriál, pri ktorom sa už neviete dočkať každej ďalšej epizódy. Hltáte stranu za stranou a aj keď si myslíte, že o ľuďoch, ako sú fotograf Jan Saudek, Halina Pawlovská, David Černý, sa už nemôžete dozvedieť nič nového, Szczygieł má schopnosť vytiahnuť z nich veci, ktoré ešte nikdy nehovorili alebo o nich ešte ani nepremýšľali. Navyše

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie