Denník N

Kiska: Drucker je odnožou Smeru a ja nechcem mať nič ani s jeho klonmi

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

O možných predvolebných koalíciách môžeme začať hovoriť až v októbri, myslí si exprezident Andrej Kiska, ktorý zakladá stanu Za ľudí.

V rozhovore sa dozviete:

  • podľa čoho sa strana Za ľudí rozhodne, či do volieb pôjde sama alebo v koalícii
  • aký rozdiel vidí medzi Ficom a Pellegrinim
  • či je konzervatívec alebo liberál
  • ako prebiehali jeho stretnutia s Ficom, na ktorých ho šéf Smeru chcel podľa Kisku vydierať

Neočakávali ste, že rozbeh vašej strany bude predsa len rýchlejší? Ste bývalý prezident, dlhodobo najpopulárnejší politik v krajine, ale začali ste s piatimi percentami.

Úprimne: očakával som v júni možno o jedno, dve percentá viac. Ale to, že sa vytvorí nová strana s novým názvom a 5,5 percenta jej namerali týždeň po tom, ako ohlásila, že vznikne, som považoval za úspech. Nikto v čase zberu dát nepoznal názov Za ľudí. Napríklad PS a Spolu fungovali možno rok a pol a každá mala tak štyri a pol percenta. Náš nástup – ešte pred predstavením ľudí a programu – bol podľa mňa v poriadku. Strana je zaregistrovaná týždeň a hneď v prvom prieskume agentúry AKO mala 8,8 percenta. To je výborný začiatok.

Aká je podľa vás šanca, že PS/Spolu a Za ľudí budú v predvolebnej koalícii?

Otázku na vytváranie predvolebných koalícií – či už s PS/Spolu, SaS, OĽaNO, či s PS/Spolu a KDH – som dostal mnohokrát. Strana Za ľudí musí mať najprv snem strany, zvoliť predsedu, podpredsedov, predstaviť program. Následne si musíme nechať zmerať, aká je naša reálna sila a možnosti. Najdôležitejšie je pritom myslieť na ľudí a krajinu, nie na stranícke záujmy a naše egá. Pokiaľ by sme boli na hranici zvoliteľnosti, čo zatiaľ nehrozí, pokladal by som za našu morálnu povinnosť vyskúšať s niekým koalíciu, aby sme neriskovali dôveru ľudí a po voľbách chýbajúce percentá dnešnej demokratickej opozície na vytvorenie vlády. Poviem príklad: pokiaľ by nám vyšlo, že máme osem percent a náš koaličný partner má osem percent a súčet by bol 20 percent, tak by sme mohli o koalícii uvažovať. Pokiaľ by však osem plus osem percent bolo podľa prieskumov v súčte 14 percent, bolo by to mrhanie potenciálu, ktorý samostatne máme. To sú úvahy, ktorými sa budeme zaoberať, ale najférovejšie je, aby sme to robili v októbri.

V skratke: zmeriate si a uvidíte.

Jedno je dnes jasné: pokiaľ päť demokratických opozičných strán jasne neukáže,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie