Denník N

Nedeľná nekázeň: Keď cirkev zlyhá, zachraňuje láska

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Príbeh o milosrdnom Samaritánovi sa prihovára aj dnešnému človeku.

Prepracovaný, vyhorený päťdesiatnik. Vyčerpaná matka ťažko postihnutého dieťaťa. Senior, ktorý si zo svojho dôchodku nemôže dovoliť kúpiť všetky lieky a vie, že skôr či neskôr bude odkázaný na starostlivosť úplne cudzích ľudí. Žena, ktorá celé roky hľadá príležitosť odísť od agresívneho muža, zatiaľ však stále bezvýsledne. Zadlžený muž, ktorý prišiel o prácu, o rodinu a nakoniec aj o strechu nad hlavou. Osamelá stará pani, s ktorou sa už dávno nikto nerozprával.

Takto medzi nami žijú ľudia, ktorí už dlho nevidia zmysel námahy, bolesti, celej svojej existencie. Ich príbehy sa začínajú bezmocnosťou a mnohé z nich sa v nej aj končia. Na základe jedného z Ježišových podobenstiev – podobenstva o milosrdnom Samaritánovi – by sme v nich mohli vidieť obete lotrov, prepadnutých, doráňaných a nechaných na milosť a nemilosť okoloidúcich.

Sú na cestách, ktorými prechádzame my všetci. Každý z nás. Nevieme, čo si o nešťastných, zúfalých ľuďoch myslieť, ako im pomôcť. Zo správ, reportáží, ale aj z osobnej skúsenosti vieme, že tí, čo na ceste naozaj ležia, sú zanedbaní, špinaví, páchne z nich alkohol. Preto si od nich držíme odstup.

Aké by to pre nás bolo pozrieť sa na svet, na život očami jedného z nich? Aké by to bolo vystaviť sa bolesti a vnútorným zápasom človeka, ktorý v živote prehráva?

 Popri zranených vždy prechádzajú nejakí ľudia. Všimnú si ich, ale vyhodnocujú to rôzne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie