Denník N

Pokus číslo 5: Smer rozhodne, ako dopadne voľba ústavných sudcov

Voľba kandidátov na ústavných sudcov. Foto N - Tomáš Benedikovič
Voľba kandidátov na ústavných sudcov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak bolo cieľom nekonečného naťahovania voľby ústavných sudcov jej zneprehľadnenie a strata záujmu verejnosti, tak sa ho vládnej koalícii podarilo naplniť. Piate kolo výberu zaujíma len fajnšmekrov a zainteresovaných.

Keď v decembri 2018 vyhlásil predseda Národnej rady Andrej Danko voľbu kandidátov na ústavných sudcov, išlo o udalosť, ktorá priťahovala veľkú pozornosť. Po vianočných prázdninách sa s napätím čakalo, kto sa do voľby prihlási. Keď začiatkom roka na zoznam pribudlo meno predsedu Smeru Roberta Fica, stala sa z voľby ústavných sudcov vari ešte sledovanejšia udalosť ako rozbiehajúca sa prezidentská kampaň.

Platilo to v januári a vo februári. Kandidátov bolo štyridsať, no verejnosť zaujímal len jeden – Fico. Ten sa napokon vzdal ešte pred voľbou, keď bolo zjavné, že bez hlasov Mosta-Híd nemá šancu uspieť. Poslanci hlasovali po vypočutiach kandidátov verejne a výsledkom bola nula zvolených kandidátov.

Možno posledná šanca zvoliť si „svojich“

A odvtedy sa voľba naťahuje a naťahuje. Od januára už v parlamente prebehli ďalšie tri, v pondelok sa rozbieha piata. Za vyše pol roka neboli poslanci schopní zvoliť osemnásť kandidátov, z ktorých by hlava štátu vybrala deviatich ústavných sudcov.

V polovici februára pritom zostali na Ústavnom súde štyria namiesto trinástich sudcov. Deviatim sa skončilo funkčné obdobie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie