Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O ruských voľbách, občianskych protestoch a upadajúcej popularite Putina

Vladimir Putin počas volieb do moskovského zastupiteľstva čaká, kým mu jedna z volebných komisií vydá hlasovací lístok. Volieb sa nesmeli zúčastniť mnohí opoziční kandidáti a protesty pred nimi sprevádzalo masové zatýkanie. Foto - AP
Vladimir Putin počas volieb do moskovského zastupiteľstva čaká, kým mu jedna z volebných komisií vydá hlasovací lístok. Volieb sa nesmeli zúčastniť mnohí opoziční kandidáti a protesty pred nimi sprevádzalo masové zatýkanie. Foto – AP

Alexander Gabyšev je pôvodom zvárač, ale považuje sa za šamana. Je z Jakutska, teda z ďalekého severovýchodu Ruska, a pred niekoľkými mesiacmi sa vydal peši na osemtisíc kilometrov dlhú cestu do Moskvy, kam by mal doraziť v máji roku 2020. Jeho cieľom je zosadiť prezidenta Vladimira Putina, ktorého považuje za diabla, a len šaman – teda on – dokáže poraziť temné sily, ktorým Putin slúži.

Video z Gabyševovej púte, na ktorej ho vítajú stovky ľudí, je súčasťou reportáže webu rádia Slobodná Európa, ktorá sa venuje protestom ľudí v sibírskom meste Ulan Ude (neďaleko Bajkalského jazera). 17 demonštrantov polícia už zatkla. Protestovali proti falšovaniu výsledkov miestnych volieb, v ktorých zvíťazil doterajší primátor.

Protestov proti falšovaniu volieb je v Rusku viac a je zjavné, že Kremeľ sa snažil všetkými prostriedkami zaistiť, aby v ruských regiónoch a mestách zvíťazila Putinova strana Jednotné Rusko. Napriek tomu utrpeli jej kandidáti v mnohých mestách porážku, ktorej príčiny analyzuje Leonid Ragozin na portáli Politico.eu. Aj v Moskve, kde úrady neumožnili kandidovať mnohým opozičným politikom, čo vyvolalo najmasovejšie demonštrácie za posledných 10 rokov (tisíce ľudí polícia pozatýkala), sa kandidáti Putinovej strany presadili len s odretými ušami. Takmer polovicu mandátov v mestskom zastupiteľstve obsadila opozícia (prevažne komunisti) vďaka svojej premyslenej volebnej taktike.

Putinovi kandidáti prišli o mnohé kreslá v miestnych voľbách aj v iných regiónoch Ruska. Napríklad v Chabarovsku obsadili Putinovi ľudia len dve kreslá z 36.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie