Denník N

Predstavujem ničiteľa a hrobára dobrej povesti a dôveryhodnosti slovenskej justície: Združenie sudcov Slovenska

V decembri 2012 sa Monika Jankovská (vpravo) ako štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti zúčastnila tlačovej konferencie o výsledkoch rokovania Združenia sudcov Slovenska. Nové vedenie tejto inštitúcie teraz považuje výzvy na jej odstúpenie za porušenie ústavnosti. Foto - TASR
V decembri 2012 sa Monika Jankovská (vpravo) ako štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti zúčastnila tlačovej konferencie o výsledkoch rokovania Združenia sudcov Slovenska. Nové vedenie tejto inštitúcie teraz považuje výzvy na jej odstúpenie za porušenie ústavnosti. Foto – TASR

Odkedy v tomto pochybnom združení nevedia o základnej slobode na vyjadrenie názorov a postojov?

Autor je bývalý sudca Krajského súdu v Košiciach,
Mestského súdu v Košiciach,
Ústavného súdu Slovenskej republiky
a člen Súdneho dvora Európskej únie

Po prečítaní stanoviska Združenia sudcov Slovenska (ZSS) k postupom vyšetrovateľov, polície a prokuratúry vo veciach bývalej štátnej tajomníčky a niekoľkých sudkýň, sudcov a asi jedného prokurátora som sa rozosmial. Tak surovo a priamo si „streliť do kolena“, to sa hneď nevidí. O pár sekúnd som zvážnel. Preboha, hádam by sa v tomto citlivom čase dali skôr očakávať ak už nie slová o pripravenosti podieľať sa na morálnej obnove súdnictva, tak aspoň mlčanie.

Neverím, že tí, čo v ZSS pripravovali toto vyhlásenie, nemali prístup k posledným číslam o dôvere ľudí k súdom a sudcom. Štyri percentá úplne veria súdom. Šok je slabé slovo na taký výsledok. Iste, je ešte asi trochu viac ako 20-percentná skupina respondentov, ktorí skôr veria ako neveria súdnej mašinérii.

Hodnotenie typické pre posledných 12 rokov by malo vyvolávať výlučne pocity hanby, nasledované totálnou pokorou a intenzívnym skúmaním živnej pôdy nedôvery k tým, ktorí obliekajú taláre.

Útok postharabinovskej časti slovenskej justície

Kdeže! Skupinka sudcov, konajúca pod značkou ZSS (som presvedčený, že nejeden z tých, čo sú formálne organizovaní v tejto harabinovsko-sopoligovskej formácii, by stanovisko nepodpísal), zaútočila.

Čo si štát (polícia, prokuratúra) dovoľuje? Informovať o dôvodných podozreniach

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Monika Jankovská

Komentáre

Teraz najčítanejšie