Denník N

Turistov lákajú na pivo a záchody, ale potom im podsunú aj umenie

Miška a Matej Lukáčovci. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miška a Matej Lukáčovci. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nad Banskou Štiavnicou vzniklo turisticko-kultúrne centrum Hájovňa, kde nájdete výstavy, koncerty, tvorivé dielne pre deti aj dospelých a originálne objekty z dreva.

Pred troma rokmi tam ešte nebolo prakticky nič. Zanedbaná budova pod lesom, improvizované parkovisko a niekoľko turistických informačných tabúľ.

Sedlo Červená studňa nad Banskou Štiavnicou je pritom frekventovanou križovatkou viacerých peších, cyklistických aj bežkárskych trás.

Miška a Matej Lukáčovci, ktorí žijú v neďalekej Banskej Belej, to miesto dobre poznajú. V zime sa s deťmi a kamarátmi chodievali sánkovať a korčuľovať práve na Červenú studňu, kde je jeden z najvyššie položených tajchov. Dolu do Štiavnice je to strmým chodníkom len čosi viac ako desať minút, ale vždy si hovorili, aké by to bolo výborné, keby si aj hore mohol dať človek čaj a trochu sa zohriať.

„Keď som potom raz v mestských novinách objavil vypísanú súťaž o využitie bývalej hájovne, rozbúchalo sa mi srdce. Hneď sme si povedali, že ideme do toho,“ hovorí Matej Lukáč a ešte mu pri tom stále žiaria oči.

Dnes je ich Hájovňa živým turistickým zázemím, ale ponúka omnoho viac než pivo, čaj, utopence a čisté záchody.

Hájovňu si všimnete už od cesty. Na priečelí je veľké „oko“ ilustrátorky Viktórie Horňanovej a momentálne aj veľkoplošná fotografia Jána Viazaničku, kúsok pred Hájovňou je aj farebný vodopád – dielo vstUP, ktoré vytvorili Jozef Fugger a Erik Galo. Foto N – Tomáš Benedikovič

Areál bývalej hájovne sa v priebehu necelých troch rokov premenil nielen na turistické zázemie, ale aj priestor pre kultúru v širokom ponímaní. Drevené variabilné pódium je dielom tímu architektiek Woven. Foto – Ján Viazanička

Súčasťou programu Hájovne sú aj rôzne tvorivé dielne či divadlá pre deti. Foto – Ján Viazanička

Súčasťou areálu je aj útulňa – samonosná slamená stavba s drevenými prvkami, v ktorej môžu turisti prespať. Počas víkendových akcií má však aj množstvo ďalšieho využitia – v tomto prípade poslúžila ako zázemie pre tvorivú dielňu s risografom, ktorú viedol Peter Jan so svojim štúdiom hibernant.net. Foto – Ján Viazanička

Tvorivá dielňa s umelkyňou Julianou Mrvovou. Foto – Ján Viazanička

Mal to byť len bufet

To rozhodnutie bolo spontánne a z diaľky to mohlo vyzerať, že prišlo len tak, sčista-jasna. V skutočnosti to však bolo trochu inak.

Do Štiavnice prišli Lukáčovci pred dvanástimi rokmi, keď začínali spoločný život a zakladali rodinu. Michaela je pôvodom zo Žarnovice, Matej zo Zvolena. Nelákala ich vraj „štiavnická romantika“, bolo to pragmatické rozhodnutie, lebo v tom čase sa dal v Štiavnici kúpiť pomerne lacno byt. Keď sa však naskytla príležitosť postaviť dom v neďalekej Belej, neváhali. Až dnes si spätne uvedomujú, že vlastný dom pre rodinu nebol ich jedinou túžbou.

„Vždy sme sa usilovali alebo dokonca mali v prenájme aj nejaký ďalší malý priestor, ktorý nemal slúžiť iba nám, ale aj verejnosti. Asi preto som stále pozeral aj všetky tie verejno-obchodné súťaže o nevyužívané priestory. Ťahalo nás to k tomu už roky a v Hájovni sa to teraz konečne naozaj deje,“ hovorí Matej Lukáč.

Nájomcom hájovne sa končila zmluva a mesto sa rozhodlo, že ju chce využívať pre verejnosť. Lukáčovci súťaž vyhrali a dom aj s pozemkom získali do desaťročného prenájmu.

Za necelé tri roky to tu prešlo obrovskou zmenou. Dom má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie