Denník N

Štefanec: Pomaly budeme tipovať, či bude skôr diaľnica do Košíc alebo vyrovnaný rozpočet

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Europoslanec Ivan Štefanec je expertom KDH na verejné financie a podnikateľské prostredie. Pripomína, že od roku 2006, keď sa Smer dostal k moci, sa výdavky verejných financií viac ako zdvojnásobili, ale nemáme lepšie nemocnice, školy ani diaľnice.

Štefanec ešte hovorí, že:

  • Taliani a Francúzi majú síce väčšie problémy, ale Slovensko sa dostáva do čoraz horšieho svetla
  • bolo by dobré delimitovať niektoré inštitúcie, napríklad NDS presunúť do Žiliny, lesnícke inštitúcie do Zvolena
  • minimálna mzda má byť naviazaná na produktivitu práce
  • KDH chce zásadne zvýšiť daňový bonus a zaviesť daň za vernosť, aby dlhoroční manželia platili nižšie dane

Postupne vám prinášame rozhovory s ekonomickými odborníkmi alebo tieňovými ekonomickými ministrami aj ďalších politických strán, ktoré majú podľa posledných prieskumov šancu uspieť v najbližších voľbách a s rozhovorom súhlasili.

Ak by sa KDH dostalo po voľbách do vlády, chcete sa uchádzať o post ekonomického ministra? Pýtam sa preto, lebo ste europoslancom.

Mojou ambíciou je pokračovať v Európskom parlamente a kolegom pomáham s ekonomickými témami. V Európskom parlamente fungujem vo výboroch pre vnútorný trh, priemysel a výskum, navyše som prezidentom Organizácie pre podporu malého a stredného podnikania (SME Europe). Ale je to otázka skôr na vedenie strany a nechcel by som predbiehať. To je otázka naozaj až po voľbách.

Pohybujete sa medzi Bruselom a Štrasburgom. Vníma sa v zahraničí negatívne, že Slovensko nedodrží ani v tomto roku plán a nebude mať vyrovnaný rozpočet, alebo to nie je taký problém?

Toto je problém, ktorý sa vníma zle aj v zahraničí. O vyrovnanom rozpočte sa hovorí minimálne päť rokov a vždy sa to posúva. A to sme zažili dobré časy a ideme do horších. Môžeme povedať, že Taliani, Francúzi majú väčšie problémy, ale Slovensko sa dostáva do čoraz horšieho svetla. Keď môže mať vyrovnaný alebo prebytkový rozpočet polovica krajín Únie, prečo nie Slovensko, ktoré malo na to dobré podmienky? Pod vládou Smeru sme prehajdákali našu budúcnosť.

Ako dopadne podľa vás tohtoročný rozpočet?

Zle. Rozpočtová rada hovorí o rizikách cez miliardu eur. Myslím si, že bude mať pravdu. Prebytkový rozpočet má už polovica krajín EÚ a my sme v horšej situácii oproti Čechom, dokonca Grékom. Kedysi sme hovorili, že nechoďme gréckou cestou, a teraz sú oveľa ďalej, slovenská cesta je horšia.

Ako vnímate pozíciu ministra Kamenického?

Vôbec mu nezávidím. Ale dostal sa do tejto situácie dobrovoľne a hlavne vinou strany Smer, ktorá ho nominovala, a vinou vládnej koalície. Sledujem, že snaha o vyrovnaný rozpočet sa stala snom, ktorému už nikto neverí. Samozrejme, že to nie je len znížením odhadu ekonomického rastu, ale hlavne preto, že nešetria. Od roku 2006, keď sa Smer dostal do vlády a je v nej s malou prestávkou doteraz, sa výdavky verejných financií viac ako zdvojnásobili. Ale nemáme lepšie nemocnice, školy, o diaľniciach nehovoriac. Pomaly budeme tipovať, či bude skôr diaľnica z Bratislavy do Košíc alebo vyrovnaný rozpočet. Dôvodom je, že Smer nevie hospodáriť, nevie šetriť a nespravil ani to, za čo už v roku 2011 zahlasoval, nezaviedol výdavkové stropy. Kamenický dnes ministrov vyzýva, aby šetrili, ale všetci ho ignorujú.

Bude KDH tlačiť na to, aby sa výdavkové stropy zaviedli čo najrýchlejšie?

Nepochybne áno, aby sa naplnil ústavný zákon.

Budú aj súčasťou programu KDH?

Áno.

Bol Peter Kažimír dobrý minister financií?

Tie čísla tomu nenasvedčujú, nedosiahol vyrovnaný rozpočet. Na druhej strane

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie