Denník N

Hunčík: Na futbal v Dunajskej Strede už nechodím, spievajú hymnu a potom, že máme spoločnú krv. A s kým?

Majstrovstvá Európy pred vami, čierna armáda za vami. Zdroj - FB/Nemzeti Online Sport
Majstrovstvá Európy pred vami, čierna armáda za vami. Zdroj – FB/Nemzeti Online Sport

Maďarský psychiater Péter Hunčík je veľký futbalový fanúšik, no na zápasy svojej Dunajskej Stredy už nechodieva. „Nie je to môj svet, cítim sa pri tom trápne,“ hovorí.

Na minulotýždňovom zápase medzi Maďarskom a Slovenskom podľa neho vyhral nacionalizmus nad futbalom 3:0 kontumačne. „Počas takýchto zápasov padne maska a vidíme tú strašnú tvár nacionalizmu a nenávisti,“ dodáva.

Ako ste vnímali minulotýždňový zápas medzi Slovenskom a Maďarskom aj vzhľadom na atmosféru na štadióne?

Pre mňa ako 68-ročného človeka sú takéto zápasy prisilná káva. Preto už nechodím na tribúny, vyvoláva to u mňa skôr frustráciu. Ak by som mal charakterizovať tento zápas, povedal by som: nacionalizmus – futbal 3:0 kontumačne. Niekedy sa mi zdá, že šport má menší význam a nacionalizmus ide do miest, kde sú vášne aj tak dosť vyhrotené.

Takto sa vždy povzbudzovalo v Maďarsku?

Nechcel by som z tohto vyňať Maďarsko. Keď som sa učil riešenie konfliktov v 90. rokoch, dostal som sa do Holandska. Jeden profesor mi povedal, že Holandsko nemá etnické konflikty, ale keď chcem vidieť konflikty, vezme ma na zápas Ajax – Rotterdam. Povedal mi, že keď raz polícia zakázala ultras zúčastniť sa tohto zápasu, v čase zápasu sa stretli mimo mesta a pobili sa tam, lebo to k tomu patrí. Človek bol z toho šokovaný. Vážený pán profesor sociológie povedal, že to je bežná vec a že to bude aj u nás. Nacionalizmus a futbal je veľmi toxická kombinácia.

Nacionalizmus sám osebe je vášeň, veľmi ťažko sa dá kontrolovať. Je hrozné, že to, čo sa odohrávalo v Budapešti, ale aj inde v strednej Európe, sa už považuje za normu. Keď to porovnám s normou v 80. rokoch, som zhrozený. Vtedy sme sa za takéto správanie hanbili.

Na zápase ma zaujalo, že veľa maďarských fanúšikov malo čierne tričká, pôsobilo to až desivo. Čo to malo symbolizovať?

UEFA zakázala pri zápasoch rôzne politické symboly. Kreatívny maďarský národ vymyslel iný symbol.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie