Denník N

Vedci podporili klimaštrajk. Inú planétu nemáme, tak si ju chráňme, vraví predseda SAV

Z tohtoročného bratislavského pochodu za budúcnosť klímy. V piatok 20. septembra prebehne v hlavnom meste Klimaštrajk: Za budúcnosť nás všetkých. Foto – TASR
Z tohtoročného bratislavského pochodu za budúcnosť klímy. V piatok 20. septembra prebehne v hlavnom meste Klimaštrajk: Za budúcnosť nás všetkých. Foto – TASR

Tri slovenské vedecké inštitúcie sa pridali ku klimatickému štrajku. Kritizujú nečinnosť politikov a varujú, že klimatická zmena môže ohroziť život na Zemi.

Tri najsilnejšie slovenské vedecké inštitúcie – Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská akadémia vied a Slovenská technická univerzita v Bratislave – vydali v pondelok 16. septembra vyhlásenie, v ktorom sa pridávajú ku globálnemu klimatickému štrajku.

V dokumente vyzývajú študentov, vedcov aj širokú verejnosť na účasť na protestnom zhromaždení, ktoré sa bude konať v piatok 20. septembra v Bratislave.

„Pociťujeme spoločenskú zodpovednosť, že musíme konať,“ povedal rektor UK Marek Števček.

Kritizujú nečinnosť politikov

Vyhlásenie politikom vyčíta, že „napriek sústavnému naliehaniu vedeckej obce, hnutí a mimovládnych organizácií“ sa ani po desaťročiach rokovaní neprijali kroky nevyhnutné na riešenie klimatickej krízy na medzinárodnej úrovni.

„Vzhľadom na to, že emisie skleníkových plynov naďalej rastú a žiadne systémové zmeny na boj so zmenou klímy nie sú v dohľade, v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že ľudstvo zabráni katastrofickému otepleniu. Nehovoríme o žiadnej vzdialenej budúcnosti.

Sme prvou generáciou, ktorá dôsledky klimatickej zmeny pociťuje na vlastnej koži. Pre záchranu života na tejto planéte je potrebné okamžite podniknúť kroky, na ktoré je nutná medzinárodná kooperácia,“ píšu v dokumente tri vedecké inštitúcie.

Ich zástupcovia sa zhodli, že globálne otepľovanie a klimatická zmena sú vedeckými faktmi, na ktoré existuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie