Denník N

Dostanem 700 eur a 400 mám platiť za nájom? Začínajúci učitelia z Bratislavy hovoria, či si všimli zvýšenie platu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo školstva to nazvalo historickým úspechom ministerky Lubyovej. Je nereálne s týmto platom vyžiť, odkazujú mladí učitelia z Bratislavy. Od septembra sa začínajúcim učiteľom zvýšil plat o približne 80 eur v hrubom.

Sú to dva týždne, čo sa stal mladý učiteľ Andrej triednym učiteľom piatackej triedy. Hovorí, že keď niečo začal, má to aj dokončiť, a tak by svoju prvú vlastnú triedu nemal opustiť. A potom si povzdychne: „Ale keď si teraz predstavím, že budem ešte štyri roky zarábať 800 eur…“ hlesne a položí si hlavu do rúk.

Platová tabuľka registruje Andreja ako začínajúceho učiteľa. Aj jeho sa teda dotkne zvýšenie platov od 1. septembra, ktoré na konci júna odhlasovali poslanci v novele zákona. Ministerstvo školstva to považuje za historický úspech ministerky Martiny Lubyovej, SNS to označila ako rekordný úspech a niečo, čo „sa doteraz nepodarilo žiadnej politickej strane“.

Ako sa teda zmenil plat v čistom pre začínajúceho učiteľa v Bratislave?

Hypotéka? To by som asi neobstál

Andrej je čerstvým absolventom pedagogickej fakulty v Bratislave. Už počas posledného ročníka vyučoval aj na základnej škole, v ktorej je dnes už na plný úväzok. Minulý rok mal plat začínajúceho učiteľa po starom, teda ešte pred zvýšením a bez vysokoškolského titulu. Každý mesiac dostával približne 650 eur v čistom. Vtedy to nevnímal ako katastrofu – na rozdiel od spolužiakov mal aspoň nejaký stály príjem a podporovali ho ešte rodičia.

Tento rok má znova plat začínajúceho učiteľa, v čistom je to približne 800 eur. Plat sa mu zvýšil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie