Denník N

Američania a Briti o útoku na Pearl Harbor dopredu nevedeli

Foto: Wikipédia
Foto: Wikipédia
Článok vyšiel v 100-stranovom magazíne o 2. svetovej vojne. Nájdete ho v novinových stánkoch a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou. Vďaka finančnej podpore od čitateľov dostane časopis aj 13-tisíc študentov na 430 školách.

Churchill chcel Američanov zapojiť do vojny, ale o tom, že by kvôli tomu tajil informácie o útoku na Pearl Harbor, neexistujú dôkazy.

Keď sa v titulku nejakého článku objavia slovné spojenia „pravda o…“, „skutočná pravda o…“ prípadne „zamlčiavaná pravda o…“, treba spozornieť. Možnože autorom naozaj ide o to odstrániť z nejakej témy nánosy lží a mýtov a dobrať sa k pravde, lenže až príliš často sa týmito slovami zaštiťujú aj autori konšpiračných teórií, ktorí pohľad na danú tému najmä zatemňujú, i keď oni majú pocit, že sebe aj iným otvárajú oči.

Rovnako to bolo aj v roku 1944, keď skupina amerických novinárov a vojakov vydala brožúru Pravda o Pearl Harbor. O japonskom útoku zo 7. decembra 1941, ktorý prinútil Američanov zapojiť sa naostro do druhej svetovej vojny, sa v nej tvrdilo čosi iné než to, čo bola všeobecne prijímaná verzia.

Totiž, že vysokí americkí a britskí predstavitelia o útoku vopred vedeli a dokonca, že mu zámerne nechceli zabrániť, a to preto, aby sa USA konečne a napriek vôli domáceho obyvateľstva zapojili do vojny – v Pacifiku i v Európe.

Tak ako aj pri iných konšpiračných teóriách, aj tu jej autori a šíritelia spomínajú občas aj skutočné udalosti. Napríklad to, ako proti sebe stáli izolacionistický kongres a prezident Roosevelt, ktorý si uvedomoval vážnosť situácie na európskych bojiskách. Alebo denník vtedajšieho ministra obrany Henryho L. Stimsona, ktorý si zapísal, ako pred 7. decembrom diskutoval s prezidentom o rastúcich japonských provokáciách a o tom, ako by bolo možné Tokio vmanévrovať do situácie, aby prvý ostrý výstrel prišiel z japonskej strany.

A boli tu aj varovania, že Japonci niečo chystajú, ktorým prezident neprikladal takú váhu, ako tomu, čo sa dialo v atlantickom a európskom priestore.

No ako to už pri týchto teóriách býva, na ich podporu si ich autori vyberajú len hrozienka, kým väčšinu dôkazov, ktoré ich vyvracajú či ukazujú opak, ich šíritelia ignorujú. V tomto prípade napríklad neberú do úvahy až desať oficiálnych vyšetrovaní medzi rokmi 1941 a 1995, ktoré žiadne sprisahanie ani predchádzajúcu vedomosť o útoku nepotvrdili.

Vráťme sa však do rokov pred Pearl Harbor, pretože práve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

2. svetová vojna

História

Veda

Teraz najčítanejšie