Denník N

Čím pochod za život oslovuje mladých? Ponúka im jasné odpovede aj pocit užitočnosti

Jozef Wallenfels, Petra Huliaková a Dominik Harman. Foto - osobné archívy
Jozef Wallenfels, Petra Huliaková a Dominik Harman. Foto – osobné archívy

Jozef sa tento rok chystá na pochod za život prvý raz, Petra sa na ňom, naopak, prvý raz neukáže. Obaja majú veľa spoločného. Sú veriaci, chodia do spoločenstva a za prezidentku si v druhom kole zvolili Zuzanu Čaputovú.

Pochod za život, ktorý sa bude v nedeľu konať v Bratislave, jeho organizátori prezentujú ako najväčšiu pro-life akciu v Európe, ktorú prídu opäť podporiť desaťtisíce ľudí.

Na Slovensku sa zatiaľ konal dvakrát – v roku 2013 v Košiciach a o dva roky neskôr v Bratislave. Jeho hlavnou myšlienkou je ochrana života od počatia po prirodzenú smrť. Od politikov žiadajú napríklad to, aby ženám sťažili prístup k interrupciám.

Spoluorganizátor pochodu Patrik Daniška interrupcie úplne odmieta a verí, že nenarodené deti by mali mať rovnakú ochranu ako narodení ľudia. Jedinou výnimkou je podľa neho situácia, keď je ohrozený život ženy. „V záujme ochrany jej života sú prípustné liečebné zákroky, ktoré sú potrebné na záchranu jej života,“ hovorí Daniška.

S troma mladými ľuďmi sme hovorili o tom, ako sa menil ich názor na „Národný pochod za život“ a čo ich presvedčilo, aby sa ho v minulosti alebo tento rok zúčastnili.

Nepodal by som návrh, ktorý by interrupcie len zakazoval a nepomáhal ženám

Jozef Wallenfels, 19

Pre Jozefa bude tohtoročný pochod za život jeho prvým. „Toto podujatie mi bolo spočiatku celkom ukradnuté. Dokonca som mal pocit, že tí, ktorí sa ho zúčastňujú, pochodujú za presadenie nejakej náboženskej pravdy do legislatívy, čo mi nebolo veľmi sympatické,“ hovorí.

Neskôr začal o interrupciách diskutovať so známymi a dnes už je presvedčený, že by sa mal v boji proti interrupciám angažovať viac. „Rozhodujúcim momentom pre mňa bolo, keď som zistil, že pro-choice strana nevie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pochod za život

Slovensko

Teraz najčítanejšie