Denník N

Vedenie SND trvá na odvolaní Vajdičku, väčšina hercov nesúhlasí a divadlo má z ministerstva 2 milióny navyše

Aktuálne vedenie SND - prvý sprava generálny riaditeľ Vladimír Antala. Foto N - Vladimír Šimíček
Aktuálne vedenie SND – prvý sprava generálny riaditeľ Vladimír Antala. Foto N – Vladimír Šimíček

Dnes večer nehráme. Celé zle. To sú názvy najbližších premiér, ktoré si naplánovalo Slovenské národné divadlo. Tá prvá je „autorská inscenácia o poslaní umelca v súčasnosti“, tá druhá „prináša ironický pohľad na svet divadla“ a režíruje ju Michal Vajdička. Na začiatku septembra, na úvod sezóny, ešte riaditeľ Činohry SND, dnes už len externista.

Keď ho generálny riaditeľ odvolal, 38 zo 49 členov súboru podpísalo protestné vyhlásenie. Po troch stretnutiach sa nič nezmenilo. Vedenie divadla trvá na svojom, v pondelok podvečer vydalo vlastné vyhlásenie so zhrnutím dôvodov odvolania, umelcom to nestačí.

Povinnosť, samozrejmosť a nevyhnutnosť

Na prvej tlačovej besede k jubilejnej stej sezóne sa viac než program skloňovala práve výmena šéfa Činohry. Ten dostal v pondelok 2. septembra hodinovú výpoveď. Generálny riaditeľ divadla Vladimír Antala povedal, že ho nechcel odvolávať cez divadelné prázdniny. Priznáva, že to mal urobiť oveľa skôr, a tvrdí, že ide o štandardný manažérsky spôsob.

„Moje rozhodnutie vychádzalo z toho, že dodržiavanie zákonov je naša povinnosť, pracovná disciplína samozrejmosť a spolupráca nevyhnutnosť. Keď dochádza k narušeniu týchto základných pilierov riadenia, moje rozhodnutia a predstavy prezentujem na kolégiu vedenia divadla. Ako som mal ja veľkú trpezlivosť, malo ju aj celé vedenie, lenže dochádzalo až k deštrukcii riadiacej hierarchie. Moje rozhodnutie je správne a stojím si za ním. Odmietam, aby sa to prezentovalo ako politické rozhodnutie, a túto kapitolu považujem za uzavretú.“

Vedenie divadla sprístupnilo vyhlásenie, ktoré podpísali aj riaditelia všetkých súborov, vrátane nového šéfa Činohry Petra Kováča. V úvode sa píše, že všetci sa „stotožňujú s legitímnym rozhodnutím generálneho riaditeľa v prípade pána Vajdičku z postu riaditeľa Činohry a akceptujú prijaté opatrenia“. Ďalší text tvorí osem bodov, ktoré zhŕňajú hlavné výhrady voči Michalovi Vajdičkovi. Odkazujú na porušenia zákonníka práce aj interných divadelných predpisov. Napríklad na povinnosť vedúcich zamestnancov „zabezpečovať, aby nedochádzalo k porušovaniu pracovnej disciplíny“ alebo „viesť evidenciu pracovného času“.

Podľa Michala Vajdičku ide o výklad predpisov. Bývalý riaditeľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Kultúra

Teraz najčítanejšie