Denník N

Štátna poisťovňa očakáva na konci roka stratu 60 miliónov a volá štát na pomoc

Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Dofinancovanie zdravotníctva je podľa najväčšej zdravotnej poisťovne neefektívne, tento rok je však vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni nevyhnutné.

Najväčšia zdravotná poisťovňa očakáva na konci roka stratu 60 miliónov. Do konca septembra sa môžu ľudia rozhodnúť, či zmenia poisťovňu. Šéfka štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubica Hlinková očakáva, že počet poistencov štátnej poisťovni klesne, aj keď presné čísla budú známe až na konci septembra. „Verím, že odliv nebude taký veľký,“ povedala Hlinková.

Počet poistencov štátnej Všeobecnej dlhodobo mierne klesá, stále si však udržuje zhruba dvojtretinový podiel na trhu. V roku 2010 mala Všeobecná zdravotná viac ako 66-percentuálny podiel na trhu, vlani to bolo menej ako 62 percent. Druhá najsilnejšia je poisťovňa Penty Dôvera s tretinovým podielom na trhu.

Dofinancovanie je nevyhnutné

Hlinková napriek strate hovorí, že poisťovňa je ekonomicky zdatná a pohľadávky platí načas. Ak by však neprišlo dofinancovanie, mohli by sa dostať do problémov a poisťovňa by bola v stave, že základné imanie je nižšie ako takmer 17 miliónov. To už znamená ozdravný plán.

Šéfka poisťovne tvrdí, že ak nedostanú od štátu peniaze navyše, zastavia všetky projekty rozvoja a poskytovatelia by dostali len to najnutnejšie minimum

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie