Denník N

Za útokom na saudskoarabskú ropu vidia Irán. Sú na to dôkazy a pôjde Trump do konfliktu?

Dym nad rafinérkou Aramco po sobotnom útoku. Foto - TASR/AP
Dym nad rafinérkou Aramco po sobotnom útoku. Foto – TASR/AP

Máme nabité a odistené, ale počkáme si, čo povie Saudská Arábia.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1173368423381962752

Americký prezident Donald Trump tak v prvom momente reagoval na útoky na saudskoarabské rafinérie, za ktorými vidí Irán. Do vojenskej akcie sa mu však nechce a netlačí ho do nej ani Pentagón.

Ako teda chápať jeho iránsku dilemu? A sú doteraz zverejnené „dôkazy“ o iránskej stope dostatočné?

Sme si naozaj istí v tom, že vinníkom je Irán? pýta sa David Frum z Atlanticu. Stručná odpoveď by mohla byť nie, hoci všetko tomu nasvedčuje.

Táto verzia znie podľa Fruma naozaj vierohodne. „Lenže nedôveryhodnosť oboch strán – americkej administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ako aj vlády korunného saudskoarabského princa Mohammeda bin Salmána – nás vedie k tomu, aby sme požadovali istotu a nie vierohodnosť,“ píše americký magazín.

Otázkou podľa neho je aj to, ako veľmi sú si americkí analytici istí, že útok nariadil Teherán a nebol napríklad iniciatívou jemenských Húsiov.

Prečo za tým vidia Irán?

Európski spojenci (Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia), ktorí sa snažia zachrániť jadrovú dohodu s Iránom, z ktorej Trump pred rokom vystúpil, sa priamemu obvineniu Teheránu vyhli.

Denník Financial Times píše, že ako USA, tak aj európske krajiny by sa mali vyhnúť pokušeniu potrestať Teherán spôsobom, ktorý by vyvolal väčší konflikt, zdvihol ceny ropy a poškodil globálnu ekonomiku. To všetko je totiž v hre.

Teherán, samozrejme, popiera, že by s útokom niečo mal, hoci sa z údajného útoku Húsiov radoval. Následky sú pomerne veľké – Saudskoarabov to stojí asi päť miliónov barelov ropy denne a na nápravu budú potrebovať niekoľko mesiacov.

Čo teda o útoku zatiaľ vieme? Američania tvrdia, že na základe

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie