Denník N

Trumpov ľahkovážny postoj k tajomstvám ohrozuje Západ

Foto - AP
Foto – AP

Americké tajné služby prestali dôverovať svojmu prezidentovi, lebo si nedokáže udržať ich zistenia pre seba. Nie je to problém len pre Spojené štáty, ale aj pre ich spojencov.

Autor je britský novinár a bezpečnostný expert

Predstavte si, že riskujete svoj život ako špión Západu v Rusku či Číne, kradnete tajomstvá či získavate zdroje. Kľúčová je pre vás dôvera. Musíte mať istotu, že s vaším „produktom“ (informáciou) sa bude zaobchádzať opatrne, aby neodhalili vašu identitu. A že ak sa budú veci vyvíjať zle, nadriadení urobia čokoľvek, čo je v ich silách, aby vám pomohli.

Aspoň to posledné sa podarilo. Oleg Smolenkov, kedysi top informátor CIA priamo v Kremli, zmizol počas dovolenky v Čiernej Hore. Do dejín špionáže sa však jeho útek nezapíše. Ak niekoho nalodíte na jachtu v spojeneckej krajine NATO, ťažko to porovnávať s operáciou MI6, ktorá prepašovala Olega Gordijevského zo Sovietskeho zväzu priamo pod nosom KGB (hranice prekročil v batožinovom priestore auta, ktoré patrilo ambasáde).

No všetko ostatné sa pokazilo. CIA podľa všetkého na začiatku roka 2017 prestala dôverovať práve zvolenému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, že dokáže udržať prísne strážené tajomstvá. Jeho motivácia je v tomto prípade druhoradá. Možno to bol protištátny vzťah s Vladimirom Putinom, čomu by nasvedčovala záľuba stretávať sa s ruským náprotivkom súkromne.

Pravdepodobnejšie je, že Trump je nenapraviteľný chválenkár. Izraelčanov nahneval, keď Rusom povedal o prísne tajných informáciách, ktoré Spojeným štátom poskytol Mossad. Filipínskemu prezidentovi prezradil, že americké námorníctvo poslalo svoje jadrové ponorky ku kórejskému pobrežiu, čím porušil tabu Pentagónu, že o týchto plavidlách sa neinformuje. V auguste zas ľahkovážne tvítoval fotografiu poškodenej iránskej štartovacej rampy, čím odhalil schopnosti amerických špionážnych satelitov.

Zdroj v ohrození

CIA sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie