Denník N

Horiaca Amazónia je ako terorizmus, nepozná hranice

Ilustrácia - Vizár
Ilustrácia – Vizár

Štátna suverenita má svoje hranice, najmä keď hranice presahuje aj rúbanie a vypaľovanie lesa.

Autor je predsedom americkej Rady pre zahraničné vzťahy

Takmer každý videl dramatické scény horiacej Amazónie. Len za posledný rok to boli desaťtisíce ohňov, ktoré ľudia zapálili úmyselne ako dôsledok, súčasť či predpoklad pílenia, poľnohospodárstva, baníctva a iných ľudských aktivít.

Je to veľmi dôležité, pretože lesy absorbujú plyny, ktoré pri svojom uvoľňovaní do atmosféry zhoršujú globálne otepľovanie. Zmenšovanie rozlohy amazonského dažďového pralesa vypaľovaním prispieva k problému klimatickej zmeny hneď dvomi spôsobmi: samotné ohne zvyšujú podiel skleníkového plynu a častíc, ktoré urýchľujú otepľovanie Zeme, a ničenie stromov už samo osebe znamená, že nemôžu absorbovať oxid uhličitý.

Kde sa končí suverenita

Táto téma zaujala aj účastníkov augustového samitu skupiny G7 vo Francúzsku. Lídri najbohatších krajín sveta dali dokopy viac ako 22 miliónov dolárov, aby pomohli v boji s ohňom Brazílii, na ktorej území sa nachádza veľká časť amazonského pralesa (a takmer polovica svetového tropického pralesa). Brazília túto ponuku nahnevane odmietla.

Brazílsky populistický prezident Jair Bolsonaro povedal, že jeho krajina nedovolí krajinám G7 správať sa k nej, akoby šlo o kolóniu. „O našej suverenite nebudeme vyjednávať,“ vyhlásil hovorca vlády. Brazília nakoniec prijala nejakých 12 miliónov dolárov ako pomoc od Spojeného kráľovstva, ale s G7 ani s hostiteľským Francúzskom nedosiahla kompromis.

To, čo sa deje v Brazílii, upozorňuje na fundamentálny spor súčasného sveta. Názor brazílskej vlády znie, že to, čo sa udeje v rámci hraníc tejto krajiny, sa týka len a len jej samotnej. To je tradičný pohľad na suverenitu, ktorý do veľkej miery zastávajú aj Spojené štáty, Čína, Rusko, India a iní.

Lenže v dnešnom globalizovanom svete, kde sa takmer všetci a všetko môžu dostať takmer kamkoľvek, je takýto pohľad stále viac neadekvátny, ak nie dokonca zastaraný. Jednoducho niečo, čo sa stane v rámci hraníc nejakej krajiny, sa už automaticky a bezpodmienečne nedá považovať len za jej vlastnú záležitosť.

Legitímny záujem iných

Vezmite si napríklad terorizmus.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Požiare v Amazónii

Komentáre

Teraz najčítanejšie