Denník N

Ako podnikať, keď sa musíte zapáčiť Trumpovi

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Nie je ľahké prísť na to, ako robiť správne rozhodnutia v oblasti regulácie, ak je hlavným záujmom vlády potešenie prezidenta a hlavným záujmom technologických spoločností vyhnúť sa prezidentovmu tweetu.

Autorka je americká historička a novinárka

„Ovládnutie štátu“ je forma systémovej korupcie, pri ktorej majú súkromné spoločnosti nepatričný vplyv na štát. Svoje peniaze používajú na „kúpu“ celých častí štátneho aparátu, aby sa uistili, že zákony a nariadenia budú zodpovedať ich potrebám. Je to výraz, s ktorým prišla Svetová banka, aby opísala niektoré z ekonomík v postsovietskom svete.

„Autokratické ovládnutie“ – novší termín, ktorý vymyslel Ian Bassin, šéf mimovládnej organizácie Protect Democracy – je niečo ako jeho opak. Ide o formu systémovej korupcie, v ktorej majú politici neželaný vplyv na súkromné spoločnosti. Zneužívajú vládnu moc, aby vyvíjali tlak na podnikateľov a nútili ich alebo ich zamestnancov, aby sa pridŕžali istej politickej línie.

Tento výraz napríklad opisuje, ako krajiny ako Rusko, Turecko, Egypt či Maďarsko odmietajú udeliť licencie alebo zmluvy obchodníkom, ktorí sú v kontakte s opozičnými politikmi, financujú nezávislé médiá alebo sa otvorene vyjadrujú.

Vlani som sledovala, ako sa viacerí poľskí podnikatelia, vrátane niekoľkých mojich priateľov, odtiahli od akéhokoľvek spojenia s politikmi či od politického života a obávali sa odplaty od neliberálnej vlády, ktorá tiež čoraz častejšie praktizuje autokratické ovládnutie.

Stačí aj samotná hrozba

Veľmi pochybujem, že prezident Trump niekedy počul o autokratickom ovládnutí, ani si nemyslím, že mu záleží na tom, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie