Denník N

Drucker: Pellegrini sa ukázal slabý, pri Gašparovi mal hroziť demisiou

Tomáš Drucker. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tomáš Drucker. Foto N – Tomáš Benedikovič

Exminister zdravotníctva a vnútra už tento týždeň predstaví tím svojej novej strany Dobrá voľba. V rozhovore vysvetľuje, pre koho táto strana má byť.

Tomáš Drucker (41) v rozhovore hovorí:

  • či je Dobrá voľba odnožou Smeru a čo si myslí o tom, že ho Andrej Kiska tak označuje,
  • či by na rozbeh strany prijal peniaze od Jozefa Brhela, s ktorým sa 15 rokov pozná,
  • prečo sa podľa neho Peter Pellegrini počas krízy okolo Tibora Gašpara ukázal slabý,
  • koľko zarobil na pozemkoch pri Trnave,
  • aj či by mala ministerka Andrea Kalavská podať demisiu.

Exprezident Andrej Kiska o vás minulý týždeň povedal: „Drucker je odnožou Smeru a ja nechcem mať nič so Smerom ani s jeho klonmi.“ Ste odnožou Smeru?

Nie. Nikdy som nebol v žiadnej strane. Mojím odchodom z pozície ministra vnútra som ukázal svoj postoj. V mojom životopise je napísané, ako sa správam a za akých podmienok som ochotný pracovať. Ako minister zdravotníctva som bol najatý manažér nominovaný za stranu Smer. Kým som vedel doručovať výsledky v podobe konkrétnych riešení, za ktoré budem pokojne niesť zodpovednosť, tak som to robil. Keď som to ako minister vnútra nebol schopný robiť, tak som odišiel.

Čo si myslíte o Kiskovom výroku?

Nerozumiem týmto vyjadreniam. Chápem, že je volebná kampaň a možno treba hľadať aj nejakých strašiakov. Zdalo sa mi, že náš vzťah s pánom bývalým prezidentom bol korektný, profesionálny, dokonca priateľský. Na veľa vecí sme mali rovnaké názory.

Napriek tomu o vás povedal aj toto: „Dnes mu len ťažko niekto uverí, že sa zrazu postaví čelom proti tomu, kto ho ovládal, a povie mu, že s ním nič nemá. A tie kuloárne reči, že je dokonca platený z tých istých peňazí, ako je platená strana Smer, len preto, aby odpadlíci od Smeru našli nový Smer, sa ukazujú v priamom svetle.“ Tie kuloárne reči o tom, že ste len akýsi „záložný“ projekt oligarchov, tie sa doniesli aj k vám?

Prečítal som si to v nejakých komentároch v médiách.

Čo na ne hovoríte?

Beriem to ako volebné taktizovanie. Pán Kiska sa snaží nejako vyhraniť. Ak má nejaké informácie, ktoré sa týkajú nášho financovania, tak nech sa páči, nech ich zverejní. Opakujem, že moja komunikácia s bývalým prezidentom v čase, keď som bol ministrom, aj po tom, čo som odišiel, vyzerala úplne inak a toto mu asi vyšlo v prieskumoch, že má rozprávať. Zrejme si vie spomenúť, ako to bolo.

Najlepšou stratégiou, ako vyvrátiť pochybnosti o financovaní strany, je otvorene povedať, ako bude vyzerať. Nepochybujem, že už viete, z čoho chcete platiť Dobrú voľbu.

Odpovedal som na to už viackrát. Z drvivej väčšiny z pôžičiek členov, ktorí chcú ísť so svojou tvárou do politiky. Tak je to najsprávnejšie. Slovensko je malé a nie je šťastné, keď strany financujú rôzni podnikatelia či sponzori, lebo sa to automaticky vzťahuje na neprimerané výhody, ktoré by mohli získať. Ak sa nájdu iní ľudia, ktorí budú chcieť strane darovať peniaze, budeme podrobne sledovať, čo je to za darcu a ak to nebude v poriadku, budeme takéto dary vracať.

Čo znamená „nebude to v poriadku“? Dám jeden príklad – od roku 2004 sa poznáte s pánom Jozefom Brhelom. Ak by vám na rozbeh strany prispel on, bolo by to v poriadku, či nie?

Je to osoba,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobrá voľba

Tomáš Drucker

Slovensko

Teraz najčítanejšie