Denník N

Ako sa tvoria koalície a čo s tým má Tomáš Drucker

Tomáš Drucker. Foto N – Vladimír Šimíček
Tomáš Drucker. Foto N – Vladimír Šimíček

Keď bude politika o láske, určite si to všimneme; zatiaľ však nie je a spojiť sa občas musíte aj s tým, s kým sa nechcete.

Niežeby bolo na Dobrej voľbe Tomáša Druckera čokoľvek dobré, ale môže sa stať, že po parlamentných voľbách rozhodujúcim jazýčkom na váhach. Tak ako sa to môže stať napríklad Borisovi Kollárovi.

A tak je namieste povedať, ako vznikajú koalície.

V ideálnom svete vznikajú koalície na základe programových prienikov, lenže mať programový prienik s Borisom Kollárom je pomerne zložité – Boris Kollár totiž žiadny program nemá. A ani niektoré iné strany.

V menej ideálnom svete – napríklad na Slovensku vo verzii 1998 alebo 2020 – vznikajú koalície na základe odporu voči niečomu. Môžeme namietať, že by to tak nemalo byť, a mať pravdu, ale to je zároveň všetko. Áno, nemalo by to tak byť. Áno, je to tak.

Ak koalícia proti Smeru a SNS vznikne, pokojne môže obsahovať prakticky všetko, čo má v parlamente ruky a nohy, a nie je fašistické. Aj Borisa Kollára, aj Tomáša Druckera – ak sa tam dostane. Samozrejme, pracujeme s mnohými premennými, ale aj toto je možný scenár.

Možnosti budú presne dve: buď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobrá voľba

Tomáš Drucker

Komentáre

Teraz najčítanejšie