Denník N

Deficit dnes sú vyššie dane zajtra

Minister financií Ladislav Kamenický a jeho predchodca a súčasný guvernér NBS Peter Kažimír. Foto - TASR
Minister financií Ladislav Kamenický a jeho predchodca a súčasný guvernér NBS Peter Kažimír. Foto – TASR

Deficit bude namiesto nuly miliarda sto miliónov eur. Môžete si to predstaviť ako rozpočet na súdnictvo, väzenstvo, stredné školstvo a ministerstvo kultúry spolu. Tieto služby by musel štát zrušiť na celý tento rok, aby hospodáril vyrovnane. 

Autor je analytik INESS

V stredu 13. ‎marca ‎2019 o ‏‎7. hodine a 36. minúte som si odfotil stránky ministerstva financií, kde bol zobrazený citát bývalého ministra Petra Kažimíra: „Slovensko bude mať vyrovnaný rozpočet v roku 2019.“ Spravil som to preto, lebo som Kažimírovmu výroku neveril. A dnes mu už neverí nikto, ani jeho nástupca, nový minister Kamenický.

Ten nedávno opatrne naznačil, že historicky prvý vyrovnaný rozpočet v našich dejinách je ohrozený. A kto ho ohrozuje? Mandelinky. Tentoraz nielen z Ameriky, ale aj z Veľkej Británie. Nový pán minister začal pri téme deficitného rozpočtu spomínať externé hrozby tvrdého brexitu a obchodnej vojny USA. Určite sa časom pridá aj ďalší parazit z ríše hmyzu, menom recesia európska.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť však začala upozorňovať na problémy v naplánovanej nule už pred príchodom mandeliniek. Za najvážnejšie diery v rozpočte dlhodobo označuje nadhodnotené nedaňové príjmy. To znamená napríklad dividendy zo štátnych podnikov a výnosy z predaja emisných povoleniek. Alebo na druhej strane podhodnotené výdavky na zdravotníctvo, dávky v nezamestnanosti alebo populárne vianočné dôchodky.

Peknou ukážkou rozpočtového babráctva je napríklad sľúbiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie