Denník N

Psychologička a dula o popôrodnej depresii: Dieťa môže byť šok, a potom príde osamelosť

Hana Celušáková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Hana Celušáková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hana Celušáková je psychologička a vedie aj predpôrodné kurzy, kde sa snaží matky pripravovať na to, čo príde po pôrode. Učí ich aj to, ako vyzerá popôrodná depresia.

Desať až dvadsať percent žien zažíva popôrodnú depresiu. Často o nej podľa psychologičky a duly nehovoria, lebo okrem toho, že si musia priznať, že trpia duševným ochorením, majú pocit, že zlyhali ako matky a to je pre ne nesmierne ťažké.

V rozhovore Hana Celušáková hovorí o tom, ako sa popôrodná depresia prejavuje, aký je rozdiel medzi depresiou a baby blues, ktoré má takmer 80 percent žien. Vysvetľuje, ako vzniká a ako vyzerá posttraumatická stresová porucha po pôrode a ako by sa spoločnosť a najbližšie okolie malo k matkám správať, aby im po narodení dieťaťa pomohli.

 

Idealizujú si dnes budúce mamy materstvo?

Obraz materstva je idealizovaný v celej spoločnosti. Žena – matka má byť podľa predstavy spoločnosti perfektnou, zvládať všetky povinnosti, intuitívne chápať a napĺňať potreby dieťatka, milovať ho, obetovať sa. Spoločenská norma však nezostáva len pri diktovaní toho, čo treba robiť, predpisuje aj to, ako sa má cítiť. Očakáva sa od nej, že bude šťastná, bude okamžite cítiť bezpodmienečnú materskú lásku a nemá právo na pochybnosti. Realita je veľmi málokedy takáto.

Ako to väčšinou vyzerá?

Narodenie dieťaťa je zásadná životná zmena. Je to prevažne pozitívne, ale väčšinou závažný stres. Materstvo a narodenie dieťatka je aj na prvých priečkach v dotazníkoch merajúcich intenzívne stresové udalosti. Najčastejšie býva náročné pre prvorodičky, ktoré sa musia adaptovať na úplne novú životnú situáciu. Narodenie dieťaťa môžeme vnímať aj ako prechodové obdobie, je to rastová kríza, v ktorej sa končí jedna etapa života a začína sa nová – prinášajúca otrasy vo všetkých oblastiach.

V čom napríklad?

U mnohých žien je to prvýkrát v živote, keď sú potreby niekoho iného dôležitejšie ako jej vlastné. Najskôr sa treba postarať o bábätko a až potom o seba. Má v rukách malé 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie