Denník N

Jazdil po lesoch s mapou a buzolou. Saganovi na MS pomôže bývalý študent medicíny

Ján Andrej Cully v časovke Okolo Slovenska. Foto - Ján Melicher/Okolo Slovenska
Ján Andrej Cully v časovke Okolo Slovenska. Foto – Ján Melicher/Okolo Slovenska

Keď pred pretekmi Okolo Slovenska predstavujú Duklu Banská Bystrica, zaplnené bardejovské námestie venuje slovenskému tímu jeden z najväčších aplauzov.

Dukla patrí medzi kontinentálne tímy, ktoré predstavujú tretiu najvyššiu úroveň na svete.

Jazdci z tohto tímu spravidla dopĺňajú slovenských profesionálov na majstrovstvách sveta. Kým vlani mohlo v cestných pretekoch štartovať sedem Slovákov, tento rok pôjdu len štyria.

Popri bratoch Saganovcoch a Erikovi Baškovi zažije svoju premiéru 23-ročný Ján Andrej Cully. Okrem cestných pretekov sa predstavil v individuálnej časovke, v ktorej obsadil 46. miesto.

Cully má za sebou nezvyčajnú cestu medzi slovenskú špičku v cestnej cyklistike. Na organizovanej úrovni ju začal trénovať až v dvadsiatich rokoch, dovtedy na ceste jazdil len rekreačne.

„Cyklistike som sa venoval už od dvanástich – trinástich rokov, nie však cestnej ani horskej, ale takzvanej orientačnej,“ hovorí krátko po predstavení tímu.

Prerušil medicínu

Ide o špecifický druh orientačného športu, pri ktorom má jazdec na kormidle mapu a v stanovenom poradí musí prejsť kontrolnými bodmi. Môže pri tom používať buzolu.

Jazdí sa prevažne v lese v členitom teréne, cyklista si cestu zvolí podľa seba a o výsledku rozhoduje dosiahnutý čas.

„Bol som druhý na majstrovstvách sveta juniorov. Vždy ma však viac bavila tá výkonnostná, cyklistická časť,“ opisuje Cully.

Cully nemal za sebou žiadnu juniorskú kariéru v horskej či cestnej cyklistike, ale športový riaditeľ Dukly Martin Fraňo ho na jeseň 2016 zapísal na tímovú súpisku.

„Začal som jazdiť slovenský pohár, na ktorom sa mi podarilo ukázať natoľko, že ma Martin Fraňo oslovil, či nechcem ísť na jeseň ako trainee (stážista, pozn. redakcie) na turné do Spojených arabských emirátov a do Číny,“ hovorí cyklista.

Cully sa musel rýchlo rozhodnúť, či vloží všetko úsilie do cyklistiky, jeho prioritou spočiatku bola škola. Študoval na Medizinische

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie