Denník N

Chorváti sa znova predviedli, pred duelom s Talianskom nechali na trávniku svastiku

Na prvý pohľad nenápadný symbol skrýva v sebe svastiku. Foto - AP
Na prvý pohľad nenápadný symbol skrýva v sebe svastiku. Foto – AP

Zápas kvalifikácie na EURO 2016 sa hral pre predošlé výtržnosti Balkáncov za zatvorenými dverami.

Chorvátski futbalisti remizovali v piatkovom šlágri kvalifikácie na ME 2016 s Talianmi 1:1. Viac však v zápase pred prázdnymi tribúnami zaujal nacistický znak na ihrisku. Chorvátski fanúšikovia poslali UEFA ďalší z odkazov svojej arogancie, vykosili na trávnik svastiku a postarali sa tak o medzinárodnú blamáž.

Tribúny včera zívali prázdnotou z prostého dôvodu. V marcovom stretnutí medzi Chorvátskom a Nórskom sa horkokrvní balkánski fanúšikovia opäť raz nevyhli rasistickým pokrikom a manipulácii so zakázanou pyrotechnikou. UEFA okamžite reagovala udelením trestu pre júnové stretnutie proti Squadra azzura.

Už zápas proti severanom sa hral pred publikom s obmedzeným počtom miest kvôli výtržnostiam z novembrového duelu s Talianskom. Včerajšia odveta proti zverencom Antonia Conteho tak bola iba dohrou.

Delobuchy a svetlice lietali aj na milánskom San Sire

Rozhodnutia disciplinárnej komisie chuligánov očividne netrápia. Svojským spôsobom zanechali UEFA neprístojný odkaz. Nahnevali tým aj vlastnú futbalovú federáciu, ktorá za ich činy bude znova tvrdo pykať.

Podľa informácií anglického denníka The Guardian Taliani podali na UEFA oficiálnu sťažnosť. Upozornili zároveň dozorkonajúcich usporiadateľov, aby symbol počas prestávky prekryli.

„Toto je sabotáž a trestný čin,“ rozhorčil sa po stretnutí hovorca Chorvátskej futbalovej federácie (HNS) Tomislav Pacak. „Od polície očakávame, že nájde vinníkov. Toto je hanba nielen pre zväz, ale aj pre celé Chorvátsko. Pokiaľ vieme, symbol bol vtlačený do trávnika od 24 do 48 hodín pred zápasom, aby bol počas neho viditeľný. Ospravedlňujeme sa divákom pri televíznych obrazovkách, obom tímom a našim hosťom z Talianska za tento nacistický symbol.“

V podobnom duchu sa vyjadril aj bývalý vynikajúci reprezentant Chorvátska a súčasný prezident zväzu Davor Šuker. „Máme problém, naši fanúšikovia nerešpektujú pravidlá. Budeme o tom zajtra hovoriť. Či som naštvaný? Áno.“

UEFA incident prešetruje. Prezident Európskej futbalovej únie sa už v marci vyjadril, že svetový futbal si nesmie dovoliť návrat „temných dní“ z 80. rokov minulého storočia iba prizeraním sa, ako narastá počet výtržností na štadiónoch a zvyšuje sa frekvencia rasistických prejavov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie