Denník N

O tomto by ste nechceli rozhodovať alebo Ako sa VŠMU (ne)stala súčasťou pochodu za život

Národný pochod za život. Foto N – Tomáš Benedikovič
Národný pochod za život. Foto N – Tomáš Benedikovič

Umelci sa nechtiac dostali do ťažkej situácie, a akokoľvek by sa rozhodli, niekoho by nahnevali.

Cez víkend bude v Bratislave pochod za život. Jeho organizátori požiadali VŠMU, aby im počas akcie poskytla kinosálu filmovej a televíznej fakulty na premietanie prolife filmov. Škola odmietla. Odmietnutie pre portál Postoj vysvetlila aj tým, že kinosála slúži na podporu filmového vzdelávania, ale organizátori ju chceli využiť na prezentovanie svojich „ideologických východísk“. Konzervatívci to podľa očakávania považujú za nefér.

Spor bol takmer istý už vo chvíli, keď organizátori o priestory požiadali práve VŠMU. Ťažko by sme hľadali inštitúciu, ktorej osadenstvo by bolo voči agende pochodu za život naladené odmietavejšie ako práve elitná umelecká škola. Je to podobné, ako keby liberálni aktivisti požiadali Konferenciu biskupov Slovenska, aby v jej priestoroch mohli propagovať antikoncepciu.

Vedenie školy sa nechtiac ocitlo v ťažkej situácii. Akokoľvek by sa k požiadavke postavilo, vyvolalo by u časti publika pobúrenie. Ak by kinosálu poskytlo, časť liberálov by to považovala za zradu. Neurobilo to, krivdu preto cítia konzervatívci.

Argumenty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie