Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O interrupciách, ktoré sa robia aj vo veľmi neskorom štádiu tehotenstva, a o dileme jednej lekárky

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

V Izraeli nie je postoj k interrupciám odvodený od práva ženy na slobodné rozhodnutie, ale od postoja štátu k obyvateľstvu.

Chavi Eve Karkowská je lekárka, ktorá sa špecializuje na odhaľovanie vývojových defektov plodu v maternici. V tejto profesii zažíva neustále dilemy matiek aj lekárov: ak zistí, že plod môže mať vývojové chyby, ale nie je si istá, povie to budúcej matke, ktorá sa musí rozhodnúť, či pôjde na interrupciu.

Karkowská má svoju prácu rada a v princípe je zástankyňou interrupcií, ktoré chápe ako právo žien na samostatné rozhodnutie o svojom tele. Pred rokom sa presťahovala kvôli manželovej práci z Ameriky do Izraela, kde pokračuje vo svojej profesii. Skúsenosť s izraelským prístupom k interrupciám však do značnej miery otriasla jej presvedčením o absolútnom „práve na voľbu“. V tejto dlhej eseji vysvetľuje prečo.

Americký právny systém umožňuje prerušenie tehotenstva aj v neskorej fáze, právny výklad je taký, že interrupcia je zakázaná až v okamihu, keď by dieťa mohlo prežiť aj mimo maternice. To je zhruba niekde okolo 23. týždňa (z bežných 40 týždňov tehotenstva), lenže moderná medicína posúva tento termín pomaly už k 22. týždňu. A faktom je aj to, že hoci americká ústava priznáva žene právo na prerušenie tehotenstva, v praxi pribúdajú štáty, ktoré sa snažia interrupcie v neskoršom štádiu znemožniť.

Lekárka Karkowská píše podrobne o tom, ako sa s pacientkami rozpráva, ak z ultrazvuku zistí, že dieťa má defekt, napríklad malú hlavu. Prežíva s nimi ich dilemy, a ak je žena rozhodnutá si dieťa ponechať, aj keď je veľké riziko, že sa narodí hendikepované, pomáha jej čo najlepšie sa pripraviť na to, čo ju čaká. A rovnako rešpektuje, ak sa ženy rozhodnú pre interrupciu, a v tejto eseji ich obhajuje, lebo mnohokrát zažila, ako ťažko a bolestne sa pre takú interrupciu rozhodujú.

Skúsenosť z Izraela však nabúrala jej pevné presvedčenie, že ženy majú za každých okolností právo sa rozhodnúť. Izraelské zákony

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie