Denník N

Focus: Drucker štartuje na 2 percentách, Kiska je nad šiestimi a zrejme berie koalícii PS/Spolu

Víťazom volieb by sa v septembri stal vládny Smer s necelými 22 percentami. Opozícia by zostavila vládu len s Borisom Kollárom.

Smer je stále suverénne najsilnejšou stranou, no vláda by sa mu zostavovala ťažko. Jednoduché by to však nemala ani opozícia.

Tá by zložila vládu jedine v prípade, keď by sa na koalícii dohodlo šesť formácií, z ktorých by navyše jedna bola dvojkoalícia. A medzi týmito subjektmi by muselo byť hnutie Sme rodina Borisa Kollára.

To všetko ukazuje septembrový prieskum agentúry Focus.

Ak by voľby dopadli tak, ako to naznačuje agentúra, Smer by získal takmer 22 percent hlasov. Druhá dvojkoalícia PS/Spolu vyše 13 percent, tretia by bola Kotlebova ĽSNS, ktorú by volilo necelých 11 percent voličov.

Kto by s kým vládol?

Po týchto troch subjektoch, ktorých podpora sa dlhodobejšie pohybuje nad 10 percentami, nasleduje sled strán, ktoré by volilo šesť či sedem percent voličov. V septembrovom prieskume je na ich čele hnutie Sme rodina (7,2 percenta hlasov), ďalšie strany nasledujú s minimálnymi odstupmi.

KDH, SNS, OĽaNO, Za ľudí a SaS majú niečo nad šiestimi percentami hlasov a každú z týchto strán by v parlamente zastupovalo 11 či 12 zákonodarcov.

Pri 95-percentnom intervale spoľahlivosti má až šesť strán dolný interval okolo piatich percent, potrebných na vstup do parlamentu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie