Denník N

Protesty Za slušné Slovensko budú v 12 mestách, prvýkrát bez Šeligu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bude to už dvanáste zhromaždenie v poradí a prebehne v 12 mestách na Slovensku a v dvoch v zahraničí (zoznam nižšie). Iniciatíva Za slušné Slovensko v piatok pripomenie, že stále trvá na svojich požiadavkach. Tá kľúčová znie stále rovnako – dôsledné vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Naposledy sa ľudia stretli na námestiach vo februári, v čase výročia vraždy novinára a jeho priateľky. Keďže vyšetrovanie aj situácia sa za sedem mesiacov pohli dopredu, zodpovedá tomu aj výzva organizátorov pre verejnosť.

O čo stále ide

„Všetci sa spoločne môžeme postaviť nielen za odvážnych novinárov, témy klimatickej krízy, ale aj za slušných, poctivých a čestných policajtov a vyšetrovateľov. Môžeme spolu volať po slušnom spravovaní našej krajiny,“ napísali organizátori.

Minuloročné protesty boli najmasovejšie od Novembra 1989, po tlaku ľudí na námestiach odstúpil Robert Fico (Smer) z postu premiéra a Robert Kaliňák (Smer) z postu ministra vnútra.

Dušan Kováčik vo funkcii zostal dodnes, Tibor Gašpar ako policajný prezident skončil vlani. Foto N – Tomáš Benedikovič

V septembri 2019 je spoločnosť pol roka pred riadnym termínom volieb a v inej situácii ako vlani. Napríklad preto, že polícia obvinila vykonávateľov vraždy aj Mariana Kočnera ako objednávateľa vraždy Kuciaka. Ale aj v tom, že jeden z hlavných organizátorov protestov Juraj Šeliga vstúpil do politiky.

Protest v Bratislave bude uvádzať Karolína Farská a nová hovorkyňa iniciatívy Eva Lavríková. „S Jurajom už nekomunikujeme,“ vysvetľuje hovorkyňa Za slušné Slovensko Lavríková. Šeliga, ktorý vstúpil do strany Za ľudí, na proteste nevystúpi, rovnako ani žiadni iní politici.

„Len čo Juraj odišiel do politickej strany, naša spolupráca sa skončila,“ vysvetľuje Lavríková s tým, že Za slušné Slovensko je nestranícka organizácia.

Šeliga nevystúpi, na zhromaždenie však príde. „Požiadavky, s ktorými vznikla iniciatíva, stále trvajú a je dôležité, aby občianska spoločnosť bola neustále aktívna,“ povedal. „Verím, že v dobe, keď čítame o Kočnerovi a jeho komunikácii a prepojení na Smer, príde čo najviac ľudí, aby sme spoločne ukázali, že sa nevzdávame,“ dodal.

Práve politizáciu organizátorom vyčítal napríklad líder Obyčajných ľudí Igor Matovič, ktorý označil Za slušné Slovensko za politickú organizáciu. „Bohužiaľ, medzičasom sme viacerí pochopili, že Za slušné Slovensko už nie je občianska iniciatíva, ale politická organizácia strany Za ľudí Andreja Kisku a PS/Spolu,“ hovoril v lete. Pridal sa tak k Ficovi, ktorý dlhodobo na iniciatívu útočí.

Za slušné Slovensko sa voči tejto kritike ohradila.

Koncom februára v Bratislave prišlo na Námestie SNP okolo 25-tisíc ľudí. Okrem hlavného mesta prebehli zhromaždenia v ďalších 36 mestách na Slovensku a 23 v zahraničí.

Lídri iniciatívy Za slušné Slovensko Karolína Farská a Juraj Šeliga vo februári 2019. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kováčikov odchod žiadať nebudú

„Považujeme za potrebné zdôrazniť, že vyšetrovanie vraždy napreduje. A aj keď to znamená, že sa tým odkrýva množstvo ďalších káuz a špiny, dúfame, že to bude očistné,“ hovorí pred piatkovým zhromaždením Lavríková.

„Chceme vyjadriť podporu občianskej spoločnosti ľuďom, ktorí pristupujú k svojej práci poctivo, lebo to je dôležité.“

Vyšetrovanie je v takom pokročilom procese podľa iniciatívy Za slušné Slovensko nie vďaka, ale napriek vláde Petra Pellegriniho. „Jeho vláda je potemkinovskou dedinou‚ pekná fasáda zakrýva zlú, nedôveryhodnú a nefunkčnú vládu, ktorá nevedela odvolať Moniku Jankovskú, ani vyzvať na odchod Dušana Kováčika či iných,“ napísali vo vyhlásení.

Jednou z požiadaviek zhromaždení bolo aj odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Hoci sa odvtedy objavili ďalšie vážne podozrenia, že bol v kontakte s Kočnerovým kumpánom Norbertom Bödörom, jeho odchod z funkcie tentokrát medzi požiadavkami nie je.

„Nie je to explicitná požiadavka nášho zajtrajšieho zhromaždenia,“ povedala Lavríková s tým, že predpokladá, že sa o Kováčikovi na proteste bude hovoriť. Ak by Kováčik odstúpil v najbližšom období, jeho nástupcu by volil ešte súčasný parlament.

V Žiline vystúpi Jozef Kuciak, inde prečítajú list od rodiny

Protesty sa začnú o 18.00 hodine, v Bratislave to bude tentokrát na Námestí slobody, teda presne pred Úradom vlády. Na proteste odznie list od rodiny Kuciakovcov. Otec Jána Kuciaka Jozef vystúpi na proteste v Žiline, mama Martiny Kušnírovej v Prešove.

V Bratislave prehovorí napríklad herečka Kristína Tormová, herec Juraj Kemka, psychiater Jozef Hašto, novinár Matúš Kostolný z Denníka N a Štefan Hríb z .týždňa či skupina Korben Dallas.

Na proteste v Leviciach prehovorí novinár Martin Šimečka z Denník N a Samo Marec (Denník N aj SME).

V Prievidzi vystúpi novinár Eugen Korda, v Banskej Štiavnici hudobník Martin Geišberg.

Na proteste vystúpia aj iné iniciatívy a organizátori podporia aj globálny klimatický štrajk. Prehovoria vedci, sestričky či učitelia. „Stojíme pri sebe a navzájom sa podporujeme. Všetkým nám ide o to isté. O spravodlivosť pred zákonom pre všetkých bez rozdielu. O slušnú a fungujúcu krajinu, kde organizovaný zločin nemá vplyv na politikov,“ píšu organizátori Za slušné Slovensko.

Kde budú protesty:

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie