Denník N

Pellegrini opäť upokojoval firmy, sľubuje opatrenia, času má menej

Peter Pellegrini a Peter Žiga v časoch, keď boli spolu vo vláde za Smer. Foto - TASR.
Peter Pellegrini a Peter Žiga v časoch, keď boli spolu vo vláde za Smer. Foto – TASR.

Premiér Peter Pellegrini vo štvrtok opäť upokojoval slovenských podnikateľov. Tí dávajú najavo, že majú viacero dôvodov na zvýšenú nervozitu:

  • ekonomika je za vrcholom hospodárskeho cyklu a prirodzene spomaľuje,
  • cítiť následky obchodnej vojny, ale aj drahších energií a prijatých sociálnych balíčkov,
  • blížia sa voľby a politici nadbiehajú voličom.

Premiér zástupcov niekoľkých zamestnávateľských zväzov upokojoval so slovami, že pri čísle 2,4 percenta je stále debata o dobrom ekonomickom raste a že minister hospodárstva Peter Žiga má pripravené opatrenia na pomoc miestnym firmám. Majú byť prípravou na prípadné výkyvy.

„Už zajtra zverejní ministerstvo hospodárstva akčný plán, to je sumár niekoľkých desiatok opatrení na podporu slovenskej ekonomiky a slovenského priemyslu,“ povedal Pellegrini.

Vláda nie je parlament

Premiér detaily zo zoznamu nezverejnil, ale z doteraz známych informácií sa nezdá, že by mala vláda k dispozícii významné novinky, ktoré by pohli náladou podnikateľov.

Tí, naopak, premiérovi pripomenuli, že im cez vládne sociálne balíčky v posledných rokoch nečakane rástli náklady a že s blížiacimi sa voľbami sa obávajú nových.

„My máme hlavnú obavu z toho, že koncom septembra končí koaličná zmluva, a nemáme obavy z návrhov vlády, to poviem otvorene, lebo dokážeme s nimi komunikovať,“ povedal predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Firmy sa podľa neho obávajú, že „nastane doba tvrdej predvolebnej kampane“.

Pellegrini uznal, že kompetenciu na zmeny má teraz aj parlament a jeho poslanci. Chce ich nabádať, aby postupne utlmili legislatívnu činnosť, ktorá by mohla nepriaznivo a nečakane zasiahnuť zamestnávateľov.

„Áno, slovenský legislatívny proces je koncipovaný tak, že nielen vláda, ale aj parlament má svoju legislatívnu právomoc, a rokovací poriadok umožňuje prijať zásadné zmeny v zásadných zákonoch tejto krajiny v priebehu dvoch mesiacov,“ povedal Pellegrini.

Podľa Pellegriniho je vláda pripravená vstúpiť do legislatívneho procesu tam, kde to bude možné, aby zlepšila podmienky priemyslu. Medzi možnosťami spomenul zmenu v odpisoch na podporu investovania alebo zvýhodnenie firiem pri daňových úľavách.

Richter pripúšťa zmeny v príplatkoch

So zástupcami firiem sa plánuje premiér stretávať pred ďalšími parlamentnými schôdzami.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie