Denník N

Sociológ: Obávam sa, že téma zmeny klímy nie je súčasťou myslenia väčšiny mladých na Slovensku

Greta Thunbergová (uprostred) na zhromaždení študentov za ochranu klímy vo Viedni 31. mája 2019. Foto – TASR/AP
Greta Thunbergová (uprostred) na zhromaždení študentov za ochranu klímy vo Viedni 31. mája 2019. Foto – TASR/AP

Agenda zmeny klímy je súčasťou post-materialistickej diskusie časti mladých ľudí zo stredných a väčších miest, myslí si sociológ z SAV.

„Zajtra (v piatok) vrátime úder,“ napísala vo štvrtok na Facebooku Greta Thunbergová.

16-ročná švédska klimatická aktivistka protestovala za klimatickú budúcnosť po prvý raz v auguste minulého roka a odvtedy sa stala medzinárodným symbolom boja proti zmene klímy.

Stretla sa s pápežom Františkom, vystúpila na klimatickej konferencii OSN, na Svetovom ekonomickom fóre v Davose a rečnila aj v Európskom parlamente.

V marci protestovalo po celom svete zhruba 1,6 milióna detí zo 125 krajín a odhaduje sa, že piatkový klimatický štrajk – o ktorom hovorila Greta na sociálnej sieti – by mohol byť najväčší v dejinách.

Počas globálneho klimatického štrajku, ktorý potrvá od tohto piatka do piatka 27. septembra, je ohlásených viac ako 5 200 podujatí v 156 krajinách, vrátane Slovenska.

Protesty mladých za klímu v Paríži. Foto – unsplash.com

Ovládajú sociálne siete, nie sú zviazaní konvenciami

Čím to je, že lídrami diskusií o klimatickej zmene sú najmä tínedžeri? Téme sa venoval prestížny časopis Nature. Podľa magazínu majú mladí aktivisti výhodu, lebo sú zruční na sociálnych sieťach a ťažia aj z toho, že na nich dospelí hľadia zhovievavo ako na jedincov so silnou morálnou autoritou, ktorí na protesty nechodia preto, že by ich niekto zaplatil, ale z presvedčenia.

Ich výhodou by mohlo byť aj to, že sa nemusia cítiť natoľko zviazaní sociálnymi konvenciami, ktoré dospelým bránia, aby povedali to, čo si naozaj myslia.

„Nechcem, aby ste dúfali. Chcem, aby ste panikárili. Chcem, aby ste cítili ten strach, aký ja cítim každý deň. Chcem, aby ste konali. Chcem, aby ste konali, ako keby vám horel dom, lebo on naozaj horí,“ povedala bez obalu Greta v januári svetovým lídrom v Davose.

Výhodou mladých aktivistov je, že „môžu hovoriť veľa vecí, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie