Denník N

Slovan v Európskej lige pred zatvoreným štadiónom zdolal Besiktas 4:2 a vedie skupinu

Andraž Šporar oslavuje gól na 2:2. Foto: TASR - Pavel Neubauer
Andraž Šporar oslavuje gól na 2:2. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Futbalisti Slovana Bratislava vyhrali nad Besiktasom Istanbul 4:2 vo svojom prvom zápase skupiny Európskej ligy UEFA. O víťazstve rozhodli dvoma gólmi v nadstavenom čase druhého polčasu.

Slovan Bratislava – Besiktas Istanbul 4:2 (1:2)

Góly: 14. a 58. Šporar, 90+2. Ljubičič, 90+4. Moha – 29. Ljajič (z 11 m), 45.+1 Božikov (vlastný)

Slovan Bratislava: Greif – Medveděv, Abena, Božikov, De Marco – Rabiu, de Kamps (82. Ljubičič), Holman – Dražič (76. Daniel), Šporar, Moha

Besiktas Istanbul: Karius – Douglas, Vida, Ruiz (74. Hutchinson), Rebocho – Elneny – Diaby (79. Lens), Toköz, Ljajič, N’Koudou (82. Yalcin) – Nayir

Zápas sa pre trest od Európskej futbalovej únie hral na zatvorenom štadióne.

UEFA Slovan potrestala za protikosovské pokriky a transparenty fanúšikov v 2. predkole, v ktorom hral proti KF Feronikeli z Kosova.

Pravidlá UEFA však umožňovali, aby na zápas prišli deti do 14 rokov. Slovan preto na zápas pozval základné školy a futbalové kluby.

V hľadisku hráčov povzbudzovalo asi 5-tisíc detí.

Dávid Holman zo Slovana pri mladých fanúšikoch po zápase s Besiktasom. Foto TASR – Pavel Neubauer

V ďalšom zápase skupiny K Sporting Braga vyhral na ihrisku Wolverhamptonu 1:0. Slovan vedie skupinu o skóre pred Bragou.

Tabuľka skupiny K:

1. Slovan Bratislava 1 1 0 0 4:2 3
2. Sporting Braga 1 1 0 0 1:0 3
3. Wolverhampton 1 0 0 1 0:1 0
4. Besiktas Istanbul 1 0 0 1 2:4 0

Priebeh zápasu:

Gól na 1:0 strelil v 15. minúte Šporar po tom, čo chcel brankár Besiktasu Loris Karius hlavou odohrať loptu mimo šestnástky, ale podbehol ju. Šporar loptu len dokopol do prázdnej brány.

Besiktas vyrovnal v 29. minúte z penalty, ktorú rozhodca Kristo Tohver odpískal po faule Joeriho de Kampsa. Na gól ju premenil Adem Ljajič.

V nadstavenom čase prvého polčasu si dal vlastný gól obranca Slovana Vasil Božikov, ktorý za Greifa zrazil prihrávku hráča Besiktasu.

Slovan vyrovnal na 2:2 v 58. minúte, keď sa po rýchlom protiútoku a strele z uhla druhý raz v zápase presadil Šporar.

O víťazstve rozhodol Slovan v nadstavenom čase. Najskôr dal po rohovom kope Marin Ljubičič na 3:2, aby o pár sekúnd víťazstvo poistil peknou strelou Moha.

Hlasy po zápase (zdroj – TASR, RTVS):

Ján Kozák ml., tréner Slovana: „Krásny zápas. Musím chlapcov pochváliť, odovzdali na ihrisku všetko. Emócie, ktoré tam boli, zažijete len na futbale. Bolo to nádherné a s úspešným koncom pre nás. Besiktas je veľkoklub, ktorý sem prišiel vyhrať. Chlapci si zaslúžia obdiv a rešpekt za to, čo ukázali na ihrisku. Aj pre mňa je to najväčšie víťazstvo. Musím pochváliť detičky, boli tam emócie. Boli sme smutní, že nemohli byť na štadióne diváci, ale tie deti by možno nikdy na takýto zápas neprišli. Prvý polčas bol z našej strany tiež výborný, hoci sme bránili v hlbšom bloku. Súper si až na penaltu nič nevypracoval. Naopak, my sme mali nebezpečné brejky. Druhý polčas sme chceli hrať vyššie. Striedania boli ovplyvnené zdravotnými problémami. A takto to vo futbale býva, že rozhodne hráč, ktorý nahradil zraneného. Takže by som to nepridával k môjmu umeniu, takto to vyšlo. Máme tri body a platí, že do každého ďalšieho zápasu pôjdeme s tým, aby sme potešili ľudí a zlepšovali sa. A ak sa dokážeme zlepšiť, prídu aj ďalšie body.“

Dominik Greif, brankár Slovana: „Moje pocity sa ťažko opisujú. Bol to pre nás ťažký zápas z pohľadu psychiky. Súper má veľké meno, ale nebol o nič lepší. V záver sa mi podaril zákrok z kategórie ‚viac šťastia ako rozumu‘, ale vyšlo to. Záver bol o explózii eufórie. Som veľmi pyšný na mužstvo.“

Abdullah Avci, tréner Besiktasu: „Odohrali sme zlý zápas so zlým výsledkom. Očakával som podobný priebeh, keďže sme držali loptu a súper mal rýchle brejky. Ale ako mohol každý vidieť, urobili sme obrovské individuálne chyby, ktoré na tejto európskej scéne nie sú mysliteľné. Ospravedlňujem sa našim fanúšikom. Hrali hráči, ktorí nie sú zohratí, a čaká nás ešte veľmi veľa práce.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Európska liga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie