Denník N

Trápi vás chronická bolesť? V novom lieku by mohli využiť jed škorpióna z austrálskeho buša

Ilustrácia – Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Novoobjavený jed prináša do biomedicínskeho výskumu niekoľko výhod – preniká samovoľne cez bunkovú membránu, pôsobí lokálne a do centrálneho nervového systému nezasahuje. Nemôže teda vyvolať závislosť.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Dostali ste niekedy zaucho? Krájali ste cibuľu? Ak ste na obe otázky odpovedali áno, rýchlejšie a lepšie pochopíte podstatu najnovšej spoločnej štúdie vedcov z univerzít v kalifornskom San Franciscu a v austrálskom Queenslande, ktorú začiatkom septembra uverejnili v jednom z najuznávanejších vedeckých časopisov Cell. Lebo na správne porozumenie vedeckej práce totiž nie je nič lepšie ako pokusy.

Poďme teda hneď k tomu prvému. Keď ste dostali to zaucho, určite ste si všimli, ako vás postihnuté miesto najprv zabolelo a vzápätí sčervenalo, či pri väčšom napriahnutí partnera aj opuchlo. To bolo kvôli tomu, že zakončenia vašich nervových vlákien, neuróny v koži na tvári, okamžite po mechanickom podráždení vylúčili jeden neuropeptid.

Zápalové ochorenia a substancia p

Táto látka, s alchymickým názvom substancia p, sa na tie isté neuróny okamžite spätne naviazala cez svoj špecifický receptor, ktorý sa volá sa neurokinín. Väzba vzbudila elektrický vzruch v membráne neurónov a tento signál sa rýchlosťou blesku nervovými vláknami preniesol cez miechu do mozgu, ktorý ho prečítal ako správu o náhlej štipľavej bolesti, konkrétne na líci.

Receptory pre kratučkú substanciu p sa však nachádzajú aj na imunitných bunkách a cievach. Ich odpoveďou je, že sa vám do postihnutého miesta vyplaví ešte kratší histamín a rozšíria sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie