Denník N

„Estónska“ daň, ťah proti Pente či zriadenie Senátu: PS/Spolu predstavili 250-stranový program

Predstavenie programu PS/Spolu. Foto - Tomáš Halász (PS)
Predstavenie programu PS/Spolu. Foto – Tomáš Halász (PS)

V programe s názvom Bod zlomu je zrušenie žúp, životné partnerstvá, sabatikal pre učiteľov, dane z bilbordov či nezdravých nápojov, ale aj dve nové ministerstvá či zrušenie súčasných.

Hviezdoslavov je dedina neďaleko Bratislavy, ktorú posledné roky stretol osud mnohých obcí pri hlavnom meste. Vďaka stovkám nových prisťahovalcov sa z nej stal bratislavský satelit. Na ilustráciu: ešte v roku 2013 tu bolo prihlásených 803 obyvateľov, ku koncu minulého roka to bolo už 1829 ľudí – a ďalší si tu zrejme trvalý pobyt nenahlásili.

Dedinu si koalícia Progresívneho Slovenska a strany Spolu (PS/Spolu) vybrala ako miesto, kde predstaví svoj 250-stranový program s názvom Bod zlomu. Nielen novinárom, ale aj bežným ľuďom.

Do parku pri obecnom úrade ich pár prišlo, pýtali sa napríklad na to, ako by politici riešili, že prudko sa rozširujúce obce ako Hviezdoslavov nemajú základné školy.

Nasledujúci text nemá ambíciu predstaviť do detailov volebný program PS/Spolu. Denník N vybral niektoré zo zaujímavých či potenciálne kontroverzných nápadov, ktoré Bod zlomu obsahuje.

Foto – TASR/AP

1. Daň z koly aj bilbordov

Koalícia vedená Michalom Trubanom a Miroslavom Beblavým bude v nasledujúcich týždňoch zdôrazňovať, tak ako to robí aj v texte programu, že na daniach a odvodoch nechce od ľudí vybrať viac peňazí ako doteraz.

„Budeme meniť iba daňový mix, nie celkové daňové zaťaženie,“ píšu. „Myslíme si, že práca má byť zdaňovaná menej a na druhej strane poškodzovanie životného prostredia a zdravia viac.“

Sľubujú zvýhodňovať najmä ľudí s nízkymi a so strednými zárobkami, konkrétne čísla však nespomínajú. „Výsledná miera zníženia bude závisieť od ekonomických podmienok a miery zvýšenia úspešnosti výberu daní. O čo viac sa nám podarí zlepšiť úspešnosť výberu daní, o to viac sa s týmto úspechom podelíme a znížime daňovo-odvodové zaťaženie nízko- a strednopríjmových skupín,“ píše sa v programe.

Je však pravdepodobné, že politickí konkurenti si v programe PS/Spolu všimnú najmä nové dane, ktoré chce koalícia zaviesť, aby mohla znižovanie zdaňovania práce financovať. Patrí medzi ne napríklad digitálna daň, ktorou chcú zdaňovať veľké internetové firmy, daň z bilbordov či daň z nezdravých nápojov. Doplniť ich má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Michal Truban

Progresívne Slovensko

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie