Denník N

Titulky provokujú. Čím francúzsky magazín pobúril moslimov?

Satirický časopis Charlie Hebdo, v redakcii ktorého v stredu zastrelili 12 ľudí, si robí žarty aj z kresťanov či politikov. Najviac sa však proti jeho karikatúram Mohameda búrili moslimovia.

Za posledné roky je to zrejme najznámejší satirický časopis na svete. Môžu za to jeho karikatúry proroka Mohameda, pre ktoré sa stal terčom hnevu časti moslimskej obce, bombového útoku v roku 2011 a zrejme teraz aj teroristického útoku. V stredu zastrelili v redakcii najmenej 12 osôb.

Za posledné roky pobúril francúzsky magazín Charlie Hebdo (nielen) miestnych moslimov viackrát.

Keď v roku 2006 vyšli karikatúry proroka Mohameda v dánskom magazíne Jyllands-Posten, po ktorých protestovali moslimovia v mnohých krajinách, Charlie Hebdo ich uverejnil tiež.

Pridal aj zopár svojich a titulnú stránku mal s titulkom Fundamentalisti premohli Mohameda. Na nej prorok plače a hovorí: „Je to ťažké, keď vás milujú hlupáci.“

Vydavateľ Philippe Val čelil súdnej žalobe. Moslimská obec ho vinila, že karikatúry spájali moslimov s moslimským terorizmom. Súd ho však uznal nevinným.

hedbo

Šaría Hebdo

V novembri 2011 magazín pripravoval vydanie, kde je Mohamed na titulke ako „hosťujúci šéfredaktor“. Názov magazínu sa zmenil na Šaría Hebdo. „Desať rán bičom, ak nezomriete od smiechu,“ hovoril Mohamed. 

Ešte predtým, ako išlo číslo do predaja, však redakciu podpálili zápalnými bombami. „Bombový útok úplne zničil redakciu v Paríži, hackli internetovú stránku magazínu a redaktorom sa vyhrážali smrťou,“ zosumarizoval vtedajšie útoky na časopis Julian Borger z Guardianu.

Len o rok neskôr však magazín znova uverejnil karikatúry proroka Mohameda. Tentoraz reagovali na hnev moslimov proti chystanému filmu o prorokovi. Mohameda nakreslili nahého, ale aj ako ho na vozíčku tlačí žid.

charlie-hebdo-naked-mohamed

Charlie Hebdo si však nerobí žarty iba z moslimov. Francúzsko je krajina, kde má satira silnú tradíciu. Magazíny sa neštítia robiť si žarty zo všetkého, tabu nie sú ani politici či náboženstvá.

Satirický časopis Charlie Hebdo, pod názvom Hara-Kiri Hebdo, vznikol v roku 1969, keď nadviazal na zakázaný časopis Hara-Kiri.

Jedna obeť

Už v roku 1970 šokoval francúzsku verejnosť. V novembri 1970 zomrel významný francúzsky prezident Charles de Gaulle vo svojom meste Colombey len pár dní po nešťastí v jednom nočnom klube, kde po požiari zahynulo 146 ľudí.

Reagujúc aj na postoj médií k obom udalostiam uverejnil Charles Hebdo titulnú stránku s titulkom: Tragický bál v Colombey, jeden mŕtvy.

201111030998

„Bola to najohavnejšia a podľa niektorých aj jedna z najveselších titulných stránok v histórii francúzskej tlače,“ napísal pre Guardian Philippe Marlière, francúzsky politológ z University College London v roku 2012.

Ministerstvo vnútra ich preto zakázalo, zákaz obišli premenovaním sa na Charlie Hebdo.

Častým terčom magazínu sú aj kresťania. Na titulnej stránke predvianočného vydania bola Panna Mária s rozkročenými nohami, ako rodí Ježiša.

Titulok znel: Pravdivý príbeh malého Ježiška.  

jesus-couv

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie