Denník N

Bývalý šéf vojenskej rozviedky Mikulec: Pod dohľadom Kováčika sa mi pokúsili zničiť život

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Archívny rozhovor: Roman Mikulec, riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby z čias Radičovej vlády, opisuje, ako u neho polícia vedená Kaliňákom a Gašparom našla utajované dokumenty a obvinili ho zo sabotáže. Mikulca oslobodil súd a je jasné, že sa stal obeťou komplotu.

V rozhovore s Romanom Mikulcom sa dozviete:

  • ako prišiel na tunelovanie VSS
  • ako ho sledovali a do auta mu nastrčili SD kartu s utajovanými dokumentmi
  • ako vyzeralo vojenské spravodajstvo keď ho riadili ľudia blízki Kaliňákovi
  • čo si myslí o zázračnom zbohatnutí súčasného šéfa vojenských tajných

Súd vás po viac ako šiestich rokoch definitívne oslobodil spod obžaloby za neoprávnenú manipuláciu s utajovanými dokumentami. Už okresný súd v rozsudku napísal, že to na vás zrejme našili. Aký máte teraz pocit?  Satisfakcie, alebo skôr trpkosti z toho, že vás štát toľké roky šikanoval?

Jedno aj druhé. Po tých rokoch je to aj pocit satisfakcie, ale aj pocit horkosti. Vždy som si hovoril, že pokiaľ človek nič neurobil, nemal by byť šesť či sedem rokov obviňovaný a súdený. Mám z toho zmiešané pocity.

Je to pre vás koniec, alebo sa pokúsite o odškodnenie, prípadne trestné stíhanie ľudí, ktorí sa mohli dopustiť zneužitia právomoci?

Už by som sa tým nechcel príliš zapodievať, ale nechcem to nechať iba tak. Nie pre peniaze či nejaké budúce funkcie, ale kvôli tomu, že ma súdili za vec, o ktorej bolo od začiatku jasné, že som ju neurobil. Teraz to potvrdil aj krajský súd a mal by to byť odkaz aj pre ostatných ľudí v tejto krajine, že takto to nesmie byť. V demokratickej krajine by som teraz očakával, že sa zdvihne niekto zodpovedný.

A povie vám aspoň prepáč?

Áno, aspoň prepáč. Ale stálo ma to aj veľké množstvo peňazí. Roky som si musel platiť advokáta, aby som sa bránil pred neoprávnenou žalobou štátu. Od koho to mám teraz vymáhať? Advokát mi povedal, že si to musím vymáhať osobitnou žalobou. Nechcem to teda nechať tak, no neviem ešte, aké kroky presne podniknem.

Bolo to celé pomsta za to, že ste so svojím zástupcom Vladimírom Suchodolinským vyšetrovali tunelovanie Vojenskej spravodajskej služby (VSS)?

Nepochybujem o tom.

Skúsme sa vrátiť na začiatok k príbeh tunelu vo VSS. Ako sa služba zmenila po tom, čo do nej nastúpili nominanti prvej Ficovej vlády? Znalci prostredia hovorili, že sa vtedy prvýkrát od vzniku VSS do služby dostali ľudia, ktorí do nej prišli z polície, rozviedky či SIS, a nie z prostredia armády.

V službe som pôsobil už od roku 1997, toto sa dialo v rokoch 2006 – 2010. Služba sa príchodom týchto ľudí zmenila. Nešlo o kmeňových rozviedčikov, ktorí mali vzťah k vojenskej službe

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roman Mikulec

Slovensko

Teraz najčítanejšie