Denník N

Otca zmrzačil Roy Keane, syn pri premiére v Lige majstrov strelil hetrik

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

V úvodnom kole Ligy majstrov zaujala prehra minuloročného víťaza Liverpoolu v Neapole (0:2) či prekvapujúca remíza Slavie Praha na ihrisku Interu Miláno.

Najviac však upútal iba 19-ročný útočník Red Bullu Salzburg Erling Braut Haaland.

Syn bývalého 34-násobného nórskeho reprezentanta Alf-Ingeho Hålanda strelil hetrik pri víťazstve Salzburgu nad belgickým Genkom (6:2) v zápase, ktorý bol pre rakúskeho majstra premiérou v LM.

Salzburg sa napriek dlhoročnej dominancii v domácej lige, ktorú v období rokov 2007 až 2019 vyhral desaťkrát, nikdy nedokázal prebojovať do skupinovej fázy Ligy majstrov. Začalo sa hovoriť o kliatbe klubu – raz dokonca vypadol v predkole s luxemburským Dudelange.

Nórsky talent Haaland sa v posledných týždňoch vypracoval na najväčšiu hviezdu tímu, keď od začiatku sezóny strelil sedemnásť gólov v deviatich súťažných zápasoch. Vďaka trom gólom proti Genku sa stal iba tretím tínedžerom v histórii, ktorý dal tri góly pri svojej premiére v Lige majstrov – po slávnom Angličanovi Wayneovi Rooneym a Nigérijčanovi Yakubum Aiyegbenim.

Americký tréner Salzburgu Jesse Marsch po dueli pre UEFA opísal Haalanda ako „pozitívneho, energického a elektrizujúceho“. 194 centimetrov vysoký mladík je nielen skvele fyzicky vybavený, ale má aj výbornú techniku a rýchlosť.

Marsch dodal, že sa môže dostať naozaj ďaleko: „Tvrdo pracuje a nečaká, že niečo dostane zadarmo. Samozrejme, je talentovaný, ale keď to ešte skombinujete s jeho povahou, to ho robí naozaj výnimočným. Bude sa iba zlepšovať.“

Tam to máš, ty…

Haaland sa narodil v anglickom Leedse v období, keď tam hral jeho otec, ktorý nastupoval aj za Nottingham Forest či Manchester City. Kariéru jeho otca ukončil úmyselný brutálny zákrok Roya Keana, bývalého kapitána Manchestru United, po ktorom musel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga majstrov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie