Denník N

Danko sa spája s kuffovcami, aby zastavili liberálne šialenstvá

Andrej Danko a Štefan Kuffa. Foto - N
Andrej Danko a Štefan Kuffa. Foto – N

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko podpísal memorandum o spolupráci so stranou Kresťanská demokracia – Život a prosperita –  Aliancia za Slovensko (KDŽP). Túto mimoparlamentnú stranu pár mesiacov pred eurovoľbami zakladal Štefan Kuffa, bývalý poslanec OĽaNO známy aj tým, že do parlamentu predložil návrh, podľa ktorého mali ísť ženy, ktoré podstúpia umelé oplodnenie, na niekoľko rokov do väzenia.

Danko nevylúčil, že s KDŽP pôjdu do parlamentných volieb na spoločnej kandidátke. „Takáto spolupráca je ešte ďaleko,“ povedal zároveň predseda SNS.

Čas spájania

„Našu spoluprácu začíname za okrúhlym stolom a možno sa k nám pridajú aj iní,“ rečnil predseda SNS  a pokračoval, že ich stranu s KDŽP spája aj to, že podporili Národný pochod za život a teraz už napísali aj memorandum, v ktorom sa hlásia k spoločným hodnotám.

Už v auguste Danko vyhlásil, že by sa chcel spojiť s niektorými konzervatívnymi kresťanskými stranami, aby vytvoril „hrádzu liberalizmu“. „Snažím sa komunikovať s niektorými lídrami mimoparlamentných strán a nevylučujem, že možno na jeseň vznikne nejaký projekt,“ povedal pre mesačník Extraplus.

V posledných mesiacoch tiež často opakuje, že jeho vzorom sú silné konzervatívne a autoritárske strany, spomína pritom poľské Právo a spravodlivosť a Fidesz v Maďarsku.

KDŽP a SNS pri podpise memoranda. Foto N – Ria Gehrerová

Memorandum: Proti neoliberalizmu a drogám

V memorande sa SNS a KDŽP zaviazali, že budú presadzovať tradičnú rodinu ako základnú bunku spoločnosti a ochraňovať život od počatia. Odmietli v ňom neoliberalizmus, neofašizmus a extrémizmus v akejkoľvek podobe. „Aj tým zastavujeme liberálne šialenstvá,“ povedal Danko.

Chcú tiež bojovať proti narušeniu suverenity Slovenska, nekontrolovanej migrácii a propagácii drog.

Hoci sú momentálne v národnej rade až štyri poslanecké návrhy, ktorý by skomplikovali ženám prístup k interrupciám, SNS sa nechystá podporiť ani jeden, hoci ide o agendu konzervatívnych strán. „Myslím si, že nie sú šťastné a že si vyžadujú väčšiu diskusiu,“ povedal Danko.

Návrhy sú opozičné, a preto podľa neho nemajú dostatočnú podporu. Poslanci SNS však budú mať pri hlasovaní voľné ruky. Danko kritizoval Kotlebu, ten si podľa neho na obmedzovaní interrupcií robí politickú kampaň, aj keď vie, že jeho návrhy nemajú šancu prejsť. „To, čo dnes Kotleba otvorí, je od počiatku mŕtve.“

Andrej Danko spolu so súčasným predsedom KDŽP Tomášom Tarabom, ktorý na čele strany vystriedal Štefana Kuffu, sa chystajú predstaviť vlastný plán na obmedzenie interrupcií, ten sú však pripravení predstaviť až po parlamentných voľbách.

Znenie memoranda. Foto – N

Niečo o KDŽP

KDŽP vznikla tento rok vo februári, krátko pred eurovoľbami. Do tých išla s heslom „Zastavme Zlo z Istanbulu priamo v Bruseli“, ktoré bolo namierené proti Istanbulskému dohovoru. V eurovoľbách získali dve percentá hlasov.

Na ustanovujúcom sneme v Šaštíne-Strážach sa stal predsedom bývalý poslanec OĽaNO Štefan Kuffa, ktorý sedel v parlamente v rokoch 2012 až 2016. V súčasnosti je už predsedom Tomáš Taraba. Štefan Kuffa je známy silno konzervatívnymi názormi, v minulom volebnom období predkladal zákon, ktorý rátal s trestami odňatia slobody od 5 do 12 rokov za umelé oplodnenie.

Kuffa je bratom známeho katolíckeho kňaza Mariána Kuffu. V OĽaNO skončil po incidente s dôchodkyňou, ktorá tvrdila, že Kuffov syn Michal staval chatu načierno. Počas roztržky mal Kuffa do dôchodkyne strčiť a ona mu dala facku, za čo na ňu Kuffa podal trestné oznámenie za napadnutie verejného činiteľa. Matovič od Kuffu žiadal, aby ho stiahol, on to odmietol.

Na kongrese strany sa zúčastnil aj poslanec národnej rady Eduard Adamčík, ktorý bol zvolený za Sieť a dnes je členom klubu Mosta-Híd. Jeho brat Daniel Adamčík sa stal členom predsedníctva strany. „Chcem zagratulovať všetkým, ktorí boli pri vzniku tejto strany. Je to dnes jediná hodnotová strana na politickej scéne,“ komentoval vznik strany koaličný poslanec.

V predsedníctve strany je aj bývalý predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. KDŽP sa nedávno zastala Andreja Danka a obhajovala jeho snahu požičať si miliardy eur v zahraničí na rozbehnutie našej ekonomiky.

Nová strana KDŽP si do stanov vložila záväzok nevstúpiť do žiadnej vlády, ktorá nezvýši ochranu života.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie