Denník N

Učitelia, ktorí vzali žiakov na klimatický štrajk: Nič nevymeškali, práve teraz sa učia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na štrajk za budúcnosť klímy prišli v Bratislave aj učitelia, ktorí svojich žiakov vypýtali z vyučovania. Niektorí prišli po druhej hodine, ďalší vymeškali celý deň. Všetci však tvrdia, že to stojí za to.

„Určite nie je škoda, že zmeškali vyučovanie. Veď práve teraz sa učia,“ hovoria učiteľky Ivana a Miriam. Práve pochodujú smerom k budove parlamentu, kde sa končil štrajk za budúcnosť klímy Fridays for Future. Učiteľky zo súkromnej základnej školy Marie Montessori vzali na štrajk žiakov 7., 8. a 9. ročníka. Deti sa mohli dobrovoľne rozhodnúť, či sa chcú protestu zúčastniť.

Na protest sa so žiakmi pripravovali celý týždeň. Vyrábali si transparenty, čítali si požiadavky štrajku za klímu. Školáci dokonca sami napísali aj vyhlásenie organizátorom. „Ekológii sa teraz budeme ešte niekoľko týždňov venovať, toto je dobrý štart pre diskusiu,“ hovorí učiteľka.

S deťmi sa rozprávali aj o organizácii štátu – o tom, komu sú požiadavky adresované, ako s nimi inštitúcie naložia a prečo treba písať aj podporné stanoviská. „Zatiaľ sa aktívne zapájajú, potom budeme zisťovať, ako sa im to páčilo a aké sú ich dojmy,“ hovorí učiteľka.

Spojili sa školáci a akademici

Štrajk pre budúcnosť klímy sa konal v štyroch mestách – v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a v Košiciach. Išlo už o štvrtý štrajk, ktorí organizujú študenti v Bratislave, policajné odhady hovoria, že prišlo približne dvetisíc ľudí.

Štrajkujúcich podporili tri najsilnejšie vedecké inštitúcie na Slovensku – Slovenská akadémia vied, Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita.

Na pódiu vystúpili rektor Univerzity Komenského Marek Števček, predseda SAV Pavol Šajgalík, režisér Juraj Nvota, dídžejka B-Complex či zástupcovia Amnesty International, Greenpeace a iniciatívy Znepokojené matky.

Učiteľ Ondrej zo Súkromnej školy Felix v Bratislave. Foto – N

Blízko pódia sedí na tráve aj skupinka malých žiakov, tretiakov zo Súkromnej školy Felix v Bratislave. Stráži ich učiteľ Ondrej. Bol to návrh rodičov, že by sa deti mohli pozrieť na protest, a učiteľovi sa páčil. Deti si mali možnosť vybrať, kto sa zapojiť nechcel, nemusel.

„Neprišli sme len protestovať, prišli sme deti naučiť, ako má samotný protest vyzerať,“ vysvetľuje učiteľ.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie