Denník N

Nečudujme sa mladým, že sú pri klíme radikálnejší, o krk ide najmä im

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mladí sú často neskúsení a vedomosti nahrádzajú nadšením, čo sa občas nekončí dobre. Pri klíme však len opakujú to, čo odborníci hovoria už desaťročia.

Guru apokalypsy, záškoláčka, samozvaná prorokyňa a mesiáška, šíriteľka paniky, agent/bábka zelenej loby, otravná, psychicky nevyrovnaná čudáčka, Johanka z Arku klimatickej zmeny – tým všetkým a mnohým ďalším nazývajú Gretu Thunbergovú, a ani tá Johanka z Arku nebola myslená v dobrom. Švédsku aktivistku a tínedžerku takto ironicky nazval jeden z europoslancov francúzskeho Národného združenia, krajne pravicovej strany Marine Le Penovej.

Z Thunbergovej sa stal symbol a stelesnenie mnohých, neraz aj iracionálných nádejí, občas sa naozaj správa primerane svojmu veku (čiže aj trochu naivne), občas je neprimerane vážna, triafa sa do nej teda najľahšie. Podobné, aj keď asi menej farbisté nadávky a výhrady na svoju adresu však počúvajú mladí na celom svete, ktorí sa k nej pridali a zúčastnili sa napríklad aj dnešného klimatického štrajku. To, že ničomu nerozumejú, sú príliš mladí/hlúpi na to, aby sa mohli vyjadrovať k vážnym otázkam, patrí ešte k tomu lepšiemu, čím ich častujú.

Samozrejme, že na niektorých výhradách je niečo pravdy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie