Denník N

Na bratislavský protest Za slušné Slovensko prišlo 5-tisíc ľudí, organizátori žiadali koniec koalície (+foto)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zhromaždenia boli v piatok v dvanástich mestách na Slovensku a v štyroch v zahraničí.

Na dvanástom proteste Za slušné Slovensko žiadali organizátori odchod špeciálneho prokurátora, ale vyzvali ľudí aj na to, aby vo voľbách nevolili súčasnú vládnu koalíciu.

Zhromaždenia sa konali v piatok podvečer v 12 mestách po celom Slovensku.

V Bratislave prišlo podľa organizátorov a odhadu Denníka N zhruba 4- až 5-tisíc ľudí. Protest však bol na inom námestí – nie na Námestí SNP ako doteraz, ale na Námestí slobody, a tak sa podľa organizátorov odhaduje účasť ťažšie.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Hlas, ktorý skoncuje s koalíciou

„Krajina sa zmenila, posledné mesiace sme boli svedkom veľkého množstva špiny,“ hovorili z pódia za organizátorov Karolína Farská a Eva Lavríková. „Dvanásť rokov sa v tejto krajine budoval systém našich ľudí, ktorý viedol až k vražde novinára a jeho snúbenice,“ povedali a menovali zlyhania vlády, medzi nimi nedokončenú reformu nemocníc, lustrácie novinárov, nefunkčné obedy zadarmo či nezvolenie ústavných sudcov.

Obrovskú túžbu po zmene ľudia podľa Farskej ukázali už v troch voľbách – komunálnych, prezidentských aj v eurovoľbách. „Náš hlas, ktorý z námestia odvolal z funkcie Fica, Kaliňáka, Gašpara a ďalších, práve ten hlas musí byť hlasom, ktorý vo volebných urnách vo februári 2020 odvolá celú súčasnú koalíciu,“ povedala Farská.

Podľa organizátorov bude treba pri voľbách rozlišovať medzi tými, ktorí dokážu viesť kultúrny dialóg a prináša výsledky, a tými, ktorí len bezbreho klamú a nezodpovedne rozdávajú nefunkčné sociálne balíčky.

Okrem vyšetrenia vraždy a dôveryhodnej vlády organizátori žiadali odchod špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. „Nemáte ďalej čo robiť na špeciálnej prokuratúre,“ povedala Farská z pódia. A to aj pre správy z mobilného telefónu Mariana Kočnera.

Kočnerova Threema a mafiánsky štát

Práve správy z mobilu Kočnera, ktoré polícia získala z aplikácie Threema, boli jednou z hlavných tém piatkového protestu v hlavnom meste. „Jedna z najhorších vecí, ktorá sa hercovi môže stať, je, že je paralyzovaný, lebo má trému. Dnes na Slovensku mnoho doposiaľ vplyvných ľudí zisťuje, aké to je, byť celkom paralyzovaný strachom vďaka Threeme. Viete, ktorú teraz myslím. Nie tú prirodzenú, ktorá značí zodpovednosť a rešpekt voči tomu, čo robím. Ale tú s dvomi „e“, tú Threemu v mobiloch, pri ktorej sme zistili, že títo ľudia vôbec nemali rešpekt. Neštítili sa ničoho, manipulovania, ovplyvňovania, zastrašovania ani vydierania. Aby sa udržali pri moci a peniazoch, využívali svoje kamarátšafty a ukradli nám právny štát,“ uviedol v príhovore herec Juraj Kemka.

Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný na pódiu povedal, že noviny posledné týždne zverejňujú správy z tejto aplikácie. „Čítame, ako Kočner s Haščákom z Penty odstavia nepohodlného vyšetrovateľa. Kočner s Jankovskou z ministerstva spravodlivosti zariadia toho správneho sudcu a Kočner s Bödörom pošlú vyšetrovateľa na PN,“ uviedol. „Pred rokom sme vedeli, že mafia zašla až tak ďaleko, že zabili novinára. Už to bolo príliš a museli sme povedať, že tu je aj slušné Slovensko. Dnes vieme, že mafia v tejto krajine vládla. Dostala sa až na Ficov úrad vlády. A je jasné, že sme sa za jeho éry stali mafiánskym štátom.“

Na zhromaždeniach, vrátane toho bratislavského, prečítali aj list rodiny Kuciakovcov: „Takmer denne sledujeme nové a nové prepojenia, ktoré nemôžeme dopustiť a ktoré v demokraticky fungujúcej krajine, v spravodlivej spoločnosti, v kultúrnom štáte nemajú mať miesto,“ uviedli v ňom.

Zlatica Kušnírová mala príhovor na viacerých protestoch Za slušné Slovensko na východe. „Premiér býval v susedstve mafiána, minister vnútra kšeftoval s daňovým podvodníkom. V každej inej krajine by to tak nebolo. Na Slovensku je to, žiaľ, tak, lebo im to my dovolíme. Po zverejnení Threemy vyšli všetky prepojenia na najvyššie miesta na povrch,“ uviedla.

Prvýkrát bez Juraja Šeligu

Denník N po konzultácii s organizátormi odhadol, že na bratislavský protest prišlo 4- až 5-tisíc ľudí. Pri odhade využil službu Mapchecking.com. Dav bol na Námestí slobody najhustejší pod pódiom, kde sa na metri štvorcovom nachádzali v priemere dvaja ľudia a siahal až za fontánu, kde stáli ďalšie stovky ľudí. Pri odhade počtu účastníkov sme museli z mapy vynechať trávnaté plochy pod pódiom aj samotnú fontánu.

Naposledy sa ľudia stretli na námestiach vo februári, v čase výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. V Bratislave vtedy prišlo 25-tisíc ľudí, okrem hlavného mesta prebehli zhromaždenia v ďalších 36 mestách na Slovensku a 23 v zahraničí.

Keďže vyšetrovanie aj situácia sa za sedem mesiacov pohli dopredu, zodpovedala tomu aj výzva organizátorov pre verejnosť. V piatkových príhovoroch viackrát odznelo, že sa spoločnosť stavia za slušných policajtov, prokurátorov, vyšetrovateľov, sudcov a novinárov.

Minuloročné protesty boli najmasovejšie od Novembra 1989, po tlaku ľudí na námestiach odstúpil Robert Fico (Smer) z postu premiéra a Robert Kaliňák (Smer) z postu ministra vnútra.

Od začiatku protestov sa situácia na Slovensku zmenila. Je pol roka pred riadnymi parlamentnými voľbami, polícia obvinila vykonávateľov vraždy aj Mariana Kočnera ako objednávateľa vraždy Kuciaka. Ale aj v tom, že jeden z hlavných organizátorov protestov, Juraj Šeliga, vstúpil do politiky.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N – Tomáš Benedikovič

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie