Denník N

Nedeľná nekázeň: Ako udržať mier bez hraníc

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aby nevyrástli nové hranice, musíme hľadať to, čo máme spoločné.

Hranica niekedy môže ochrániť, ale vždy musí rozdeľovať. Už len obyčajný plot otvára praktické otázky. Ako obrobiť pôdu až tesne po plot, čo s konármi, ktoré tienia, komu patrí ovocie, čo visí cez plot, čo so sliepkou na druhej strane a čie je vajce…

V staručkom filme s Gabinom prestal komisár Maigret prenasledovať zločinca na štátnej hranici, kde sa mu končila kompetencia. Vyvaľovali sme oči, že tá hranica bola len biela čiara na ceste, hore-dolu premávali autá a rovno na hranici sedeli ľudia v pivárni.

Srholec a Dalajláma

Žije to len na hranici, ktorá nie je! Hranica je ako jazva, od ktorej sa zdravé tkanivo odťahuje hlbšie do vnútrozemia. Hranica sa nestavia na hranici. Čím väčšie napätie, tým rozpínavejšie je hraničné pásmo. Aj na najužšom mieste hranice so Západom sa na tabuľku Pozor! Štátna hranica prechádza stredom rieky dalo dovidieť len ďalekohľadom cez elektrický ostnatý plot. Na dnešných cyklotrasách ešte nedávno lietali guľky, hrýzli psy, a kto neprešiel, hnil v base. Najväčší Slovák Anton Srholec prežil 10 rokov v Jáchymove ako „narušiteľ“. Dnes blahorečený Titus Zeman sa stal mučeníkom ako Srholcov „prevádzač“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie