Denník N

Na pochod za život prišlo 50-tisíc ľudí, organizátori žiadajú úplný zákaz interrupcií

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V parlamente nikdy nebolo toľko návrhov na obmedzenie interrupcií ako v súčasnosti.

Katolícki biskupi majú v rukách silnú zbraň. Na pochod za život, ktorý organizujú, prišlo v nedeľu 50-tisíc ľudí. To im teraz môže pomôcť vytvoriť tlak na politikov, aby presadzovali ich požiadavky. Jednou z najdôležitejších je práve zákaz interrupcií.

Tohtoročný pochod za život bol tretí v histórii Slovenska. Prvý sa konal v roku 2013 v Košiciach, druhý o dva roky neskôr v Bratislave. Na všetky prišlo minimálne 50-tisíc ľudí.

Organizátori pochodu podporujú akýkoľvek krok, ktorý ženám obmedzí prístup k interrupcii. Nepripúšťajú ani výnimky, napríklad v prípade znásilnenia, poškodenia plodu alebo ohrozenia zdravia matky.

„Vítame všetky iniciatívy politikov, ktoré nás k tomuto cieľu posúvajú bližšie. Veľkým krokom by bolo zrušenie potratov na žiadosť matky,“ povedal Daniška.

Túto zmenu sa snaží presadiť Richard Vašečka (Kresťanská únia), ktorý má v súčasnosti v parlamente návrh takéhoto zákona. Vašečka bol aj na nedeľnom pochode. S organizátormi sa zhodne na tom, že najlepšie by bolo zakázať všetky interrupcie bez rozdielu, ale svojím návrhom sa snažil nájsť kompromis, ktorý by vedel získať politickú podporu.

Jeho návrh zakazuje možnosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Pochod za život

Slovensko

Teraz najčítanejšie