Denník N

Kauza policajnej razie v Moldave: aké dôležité je tlmočiť na súde aj na polícii

Smerová tabuľa v Moldave nad Bodvou - po slovensky aj v maďarčine. Foto N - Tomáš Benedikovič
Smerová tabuľa v Moldave nad Bodvou – po slovensky aj v maďarčine. Foto N – Tomáš Benedikovič

Košický sudca Ľuboš Vereš k chýbajúcemu tlmočeniu a prekladu napísal, že nie je úlohou súdu naprávať pochybenia polície a prokuratúry.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Leonarda Horvátha chcel pred rokom okresný košický súd odsúdiť trestným rozkazom. Sudca Milan Husťák mu za krivé obvinenie uložil ročnú podmienku. Išlo o prípad policajnej razie v Moldave nad Bodvou a Horváthovi hrozil trest za to, ako opísal zákrok mužov zákona z roku 2013. Aká je Horváthova trestnoprávna situácia dnes?

Trest neplatí a dostávame sa do štádia, keď iný sudca naznačuje, že jeho kolega mal vlastne obžalobu odmietnuť.

Horváth je jedným zo šestice obžalovaných v kauze, ktorá je dobre známa celému Slovensku: niekoľko desiatok policajtov pred šiestimi rokmi nabehlo do osady a spravili tam plošný zásah, pri ktorom boli zbití mnohí obyvatelia. On aj ostatní odsúdení sú presvedčení, že len opísali, čo sa pri policajnom zásahu dialo, a trestnými rozkazmi podali odpor. A tak sa na Okresnom súde Košice I začalo riadne pojednávať.

Rany mali po policajnej razii v Moldave muži, deti aj ženy. Foto – ETP Slovensko

Sudca Husťák medzičasom prešiel na Krajský súd v Košiciach, a preto je už dnes Horváthov spis u iného sudcu. Je ním Ľuboš Vereš a ten v najnovšom uznesení naznačil, že jeho kolega nevyužil paragraf Trestného poriadku, ktorý umožňuje súdu už v úvode konania obžalobu odmietnuť a vrátiť prokurátorovi.

Mimochodom, práve sudca Vereš

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie