Denník N

Na MS tesne prehral so Saganom: Vy ste sa tešili, pre nás Nórov to bolo smutné

Peter Sagan tesne zdoláva Alexandra Kristoffa na MS 2017. (Cornelius Poppe/NTB scanpix via AP)
Peter Sagan tesne zdoláva Alexandra Kristoffa na MS 2017. (Cornelius Poppe/NTB scanpix via AP)

Zdalo sa, že sa mu podarí čosi výnimočné.

Alexander Kristoff začal šprintovať ako prvý a nechýbalo veľa, aby vyhral domáce majstrovstvá sveta. Za jeho zadným kolesom sa však vyviezol Peter Sagan, ktorý ho na posledných metroch predstihol a získal tretí titul po sebe.

„Pamätám si na to veľmi dobre. Peter okolo mňa prešiel a vyhral o niekoľko centimetrov. Pre slovenských fanúšikov to bol určite skvelý deň, ale pre mňa a nórskych priaznivcov to bolo trochu smutné. Na domácej pôde som prehral veľmi tesne,“ hovorí Kristoff.

32-ročný Nór sa tento rok prišiel na majstrovstvá sveta pripravovať na preteky Okolo Slovenska. Vzhľadom na profil trate v britskom Yorkshire je reálne, že robustný šprintér by mohol bojovať o víťazstvo.

Sagan? Má skvelú históriu

„Nepochybne to budú ťažké preteky. Budú dlhé, čo mi obvykle sedí. Mám rád dlhé preteky, pri ktorých sú všetci unavení. Myslím si, že trať mi bude sedieť, ale bude to náročné,“ povedal nám v Bardejove.

Alexander Kristoff je v profesionálnom pelotóne expertom na šprinty po ťažkých pretekoch, akými budú aj MS. Tento rok na jar vyhral ťažkú klasiku Gent-Wevelgem a na monumente Okolo Flámska vyhral šprint o tretie miesto.

„Po celý deň sa musíte snažiť šetriť energiou. Ak vám niečo zostane, musíte šprintovať. Nemyslím si, že šprintujem nejako úžasne, ale ostatní v takýchto situáciách šprintujú ešte horšie,“ hovorí so smiechom.

„Dúfam, že to bude podobne aj na majstrovstvách sveta, ale podmienkou je, aby sme sa dostali do šprintu. Na 290 kilometroch sa môže stať všeličo,“ pokračuje cyklista, ktorý sa v minulosti stal majstrom Európy a na MS bol štyrikrát v prvej desiatke.

Kristoffov súboj so Saganom spred dvoch rokov nebol zďaleka ich jediným. V šprintoch sa stretávajú pomerne často a vzájomne sa rešpektujú.

„Myslím si, že Peter

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie